Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Pasta kanapkowa z jajek i rzodkiewki
Pasta kanapkowa z jajek i rzodkiewki

Pasta kanapkowa z jajek i rzodkiewki

Pasta jajeczna jest wyśmienitym pomysłem na śniadanie albo kolację. Jajka są źródłem naturalnego białka, mają niską zawartość tłuszczu, zawierają selen, ryboflawinę i witaminę B12. Rzodkiewka jest bardzo zdrowym warzywem zawierającym potas, wapń, sód oraz bardzo ważną witaminę C, która odpowiada za naszą odporność. Pasta jajeczna z tym warzywem to duża porcja bezcennych witamin. Rzodkiewka dodaje paście jajecznej wyrazistego smaku i chrupkości, a szczypiorek jest pysznym dodatkiem. Składniki można połączyć ze sobą dodając jogurtu naturalnego, bądź jeśli ktoś bardziej lubi to majonezu. Wystarczy mieć 10 minut aby zrobić pożywny posiłek. Jeśli ktoś lubi można również dodać paprykę albo ogórka.

Kanapkowa pasta jajeczna z chrupiącą rzodkiewką

Kanapkowa pasta jajeczna z chrupiącą rzodkiewką

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

miska
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

220

kcal

Pasta kanapkowa jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem. Kanapki z taką pastą jajeczną zasmakują każdemu. Pasta z gotowanych jajek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 6 6 jajek

  • 10 10 rzodkiewek

  • szczypiorek

  • 2 łyżki 2 jogurtu naturalnego

  • pieprz i sól


Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlewamy około 1,5 l wody, którą solimy 2 łyżkami. Dodając sól skorupki lepiej odchodzą od jajek. Wkładamy jajka i gotujemy. Od momentu rozpoczęcia wrzenia odmierzamy 5 minut, następnie wyciągamy jajka i pozostawiamy do ostygnięcia. Obieramy ze skorupek.
  • Myjemy rzodkiewkę i pozbywamy się części zielonej. Kroimy na bardzo małe i cienkie kwadraciki. To samo robimy z ugotowanymi jajkami na twardo. Można je albo pokroić na kwadraty, albo zgnieść widelcem na miazgę. Następnie kroimy szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Aby nam się składniki fajnie połączyły polecam dodać jogurt naturalny, jeśli ktoś lubi może zamienić go na majonez. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na kanapki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*