Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Pieczeń rzymska czyli pieczeń z jajkiem
Pieczeń rzymska czyli pieczeń z jajkiem

Pieczeń rzymska czyli pieczeń z jajkiem

Wykwintne mięso to znakomity sposób na ucztę w najlepszym stylu. Rodzinne przyjęcie czy domowe spotkanie z przyjaciółmi – każdy powód jest dobry, żeby podać gościom coś pysznego. Pieczeń przyrządzona z mielonego mięsa to danie godne polecenia również dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem. Innym rodzajem tej receptury będzie pieczeń rzymska z jajkiem w środku. To danie ma także inną zaletę: sprawdzi się bowiem nie tylko podczas wspomnianej już mięsnej uczty, ale także na obiad czy kolację, również na klasyczne kanapki czy sandwicze.

Pieczeń rzymską możemy podać z tłuczonymi ziemniakami, ziemniaczanymi talarkami oraz pysznymi sosami takimi jak sos musztardowy czy koperkowy. Dobrym pomysłem jest także podanie pieczeni z zestawem ulubionych surówek. Wówczas uzyskamy pyszny i pełnowartościowy obiad dla całej rodziny.

Pieczeń rzymska – pieczeń z jajkiem

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: PieczeńKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

6

porcje
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

1

godz. 

15

min.
Kalorie

300

kcal

Pyszny i ciekawy dodatek obiadowy czyli pieczeń rzymska – pieczeń z jajkiem na twardo. Świetnie pasuje zarówno do ziemniaków jak i sama.

Składniki:

  • 800 g mieszanego mięsa mielonego

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 cebulka dymka

  • 7 jajek

  • 2 łyżki ostrej musztardy

  • olej

  • sól

  • pieprz


Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie pieczeni zaczynamy od ugotowania na twardo sześciu jajek (jedno odkładamy), przestudzenia ich i obrania ich.
  • Kajzerkę moczymy w zimnej wodzie.
  • Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy surowe jajko.
  • Czosnek i szalotkę obieramy, drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy także odciśniętą kajzerkę oraz musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Całą masę dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia.
  • Z masy formujemy prostokąt o wymiarach 35 na 20 centymetrów. Na środku układamy rządkiem jajka.
  • Zakładamy boki placka razem z pergaminem i w ten sposób formujemy pieczeń, papier od góry zwijamy, całość wykładamy na blachę.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C, pieczemy przez 75 minut. Po godzinie pieczenia zdejmujemy papier, dzięki czemu wierzch pieczeni ładnie się przyrumieni. Smacznego

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz
  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*