Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Gołąbki z sosem pomidorowym
Gołąbki z sosem pomidorowym

Gołąbki z sosem pomidorowym

Tradycyjne gołąbki zawijane w białą kapustę. Gołąbki z tego przepisu wychodzą delikatne, kapusta jest bardzo miękka, gołąbki z łatwością się kroją. Według mnie najlepsze gołąbki to te przygotowane z białą kapustą. Biała kapusta jest trudniejsza w oporządzeniu od kapusty włoskiej, jej liście są sztywne i zwarcie przylegają do reszty. Można sobie z tym poradzić gotując kapustę w dużym garze i kolejno delikatnie ściągając przy tym pojedyncze liście. Odpowiednio przygotowane liście kapusty powinny być szkliste i elastyczne, to ułatwi zwijanie gołąbków i zaoszczędzi nerwów. Klasyczny farsz do gołąbków przygotowuję z białego ryżu i mięsa mielonego wieprzowego, w tym celu najlepiej sięgnąć po mięso z łopatki lub karczku. Gotowe, zawinięte gołąbki należy ułożyć ciasno obok siebie w garze, zalać bulionem i gotować przez kolejną godzinę. Dzięki temu gołąbki wyjdą soczyste i miękkie. Do sosu pomidorowego zawsze wykorzystuję bulion spod gotowania gołąbków, ma on dzięki temu najlepszy smak.

Gołąbki z białej kapusty

Gołąbki z białej kapusty

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

14

sztuk
Przygotowanie

1

godz. 
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

200

kcal

Domowe gołąbki z białej kapusty. Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym. Przepis na gotowane gołąbki zawijane w białej kapuście.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • GOŁĄBKI
  • 1 główka 1 białej kapusty

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego

  • 350 g 350 ryżu białego

  • 500 g 500 mięsa mielonego wieprzowego z łopatki

  • sól i pieprz

  • 500 ml 500 bulionu

  • SOS POMIDOROWY
  • 400 ml 400 wywaru spod gołąbków

  • 200 ml 200 przecieru pomidorowego

  • 100 g 100 gęstej śmietany 18%

  • 1 czubata łyżka 1 mąki pszennej

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ostrym nożem wytnij głąb kapusty na kształt stożka. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę oleju i ułóż na wrzątku całą główkę kapusty kierując ją otworem do dołu. Garnek powinien być na tyle duży żeby swobodnie można było obracać kapustę podczas gotowania. Kapustę gotuj z jednej strony przez 10 minut, później przewróć głąbem do góry i gotuj do momentu aż będzie się dało oddzielić pierwsze liście od reszty. Oddzielone liście gotuj nadal z pozostałą częścią kapusty, aż staną się szkliste. Kiedy ugotowane liście będą już wystarczająco miękkie i elastyczne, wyjmij je z wody i ostudź. Kolejno oddzielaj następne liście i gotuj dalej. Do gołąbków wykorzystaj tylko duże liście.
  • W garnku z osoloną wodą ugotuj ryż (ryż musi gotować się samodzielnie, nie w woreczkach). Kiedy wchłonie już całą wodę, dodaj mięso mielone. Całość gotuj na małej mocy palnika często mieszając, aż mięso całkiem się zetnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na środek każdego liścia kapusty od strony głąba nałóż porcję ryżu z mięsem. Następnie boki gołąbka zagnij do środka i zwiń w rulon. Postępuj tak do wyczerpania całego farszu.
  • Na dnie dużego garnka ułóż ugotowane liście kapusty które pozostały (np. te mniejsze lub potargane). Zawinięte gołąbki ułóż ściśle w garze złączeniem do dołu. Zalej gorącym bulionem, garnek przykryj pokrywką. Gotuj przez 1 godzinę aż kapusta będzie całkowicie miękka.Gołąbki z białej kapusty
  • Wywar z gotowania gołąbków odlej do osobnego rondelka, wymieszaj z przecierem pomidorowym i zagotuj. Mąkę pszenną połącz ze śmietaną 18% i przelej do sosu, podgrzewaj do momentu zagęszczenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.

Uwagi:

  • Gołąbki z sosem możesz spakować do szczelnie zamykanego pudełka i zamrozić.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*