Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Pierniczki Dr. Oetker z gotowej mieszanki
Pierniczki Dr. Oetker z gotowej mieszanki

Pierniczki Dr. Oetker z gotowej mieszanki

W świątecznej ofercie Dr. Oetker znalazła się gotowa mieszanka do wypieku piernikowych kruchych ciasteczek. Do zawartości torebeczki z proszkiem wystarczy dodać jajko i masło, to wszystko. Konsystencja ciasta jest przyjemna, wystarczy mocno schłodzić surowe ciasto pierniczkowe, a wałkowanie i wykrajanie ciastek foremką idzie gładko. Pierniczki zachowują swój kształt podczas pieczenia, są kruche ale nie łamią się podczas dekorowania.

W każdym zestawie pierniczkowym znajduje się 1 metalowa foremka o tajemniczym kształcie. Jej kształt poznajemy dopiero po otwarciu pudełeczka, w moim opakowaniu znalazł się ciasteczkowy ludek. Niespodzianka była ekscytująca nawet dla dorosłej osoby.

Upieczenie tych pierników jest banalnie proste, nawet dla osób zielonych w kategorii wypieków. Jeśli masz małe pociechy, upiecz z nimi świąteczne pierniki i udekoruj kolorowym lukrem i posypką. Dostarczysz dzieciakom kreatywnej zabawy i wartościowej rozrywki, a zarazem spędzisz wspólnie czas.

Pierniczki Dr. Oetker z gotowej mieszanki

5 od 34 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

50

ciastek
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

180

kcal

Korzenne pierniczki z gotowej mieszanki do wypieku Dr. Oetker. Kruche ciastka o piernikowym aromacie, szybki sposób na świąteczne pierniki.

Składniki:

  • PIERNICZKI
  • 1 opakowanie mieszanki do wypieku pierniczków Dr. Oetker

  • 1 jajko z wolnego wybiegu

  • 100 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej

  • mąka do podsypania blatu

  • DEKORACJA PIERNIKÓW
  • lukier królewski

  • kolorowa polewa

  • cukrowa posypka


Sposób przygotowania:

  • PIECZENIE PIERNICZKÓW
  • Mieszankę do wypieku pierniczków przesyp do misy. Wbij całe jajko, dodaj miękkie masło. Dłonią wyrób kilka minut jednolitą masę przypominającą masę kruchego ciasta. Uformuj 3 kulki, każdą owiń folią i wstaw na 30 minut do zamrażarki, gdzie ciasto nieco zastygnie.
  • Blat podsyp niewielką ilością mąki. Z zamrażarki wyjmuj kolejno po 1 kulce ciasta, pozostałe części jak najdłużej powinny zostać w chłodzie. Wałkiem kuchennym rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Foremką znajdującą się wewnątrz opakowania z suchą mieszanką, wykrawaj pierniczki.
  • Pierniki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni (grzanie góra, dół), piecz maksymalnie 10 minut. Po upieczeniu pierniczki pozostaw do wystudzenia.
  • DEKORACJA PIERNICZKÓW
  • Wystudzone pierniki możesz udekorować własnoręcznie przygotowanym Royal Icing czyli lukrem królewskim. Możesz także użyć gotowego lukru w opakowaniu i cukrowej posypki, znajdziesz je na sklepowej półce.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*