Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kapuśniak staropolski
Kapuśniak staropolski

Kapuśniak staropolski

W tradycyjnej polskiej kuchni zupy są niezwykle pożywne, bogate w smak i składniki. To dlatego, że często zastępują nam cały obiad. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby jeść zup, każdy z nas pamięta je z dzieciństwa, przygotowywane w rodzinnym domu. Często dysponujemy przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie lub ustnymi przekazami najstarszych członkiń rodziny. Jeśli jednak nie znamy lub nie pamiętamy przepisu, warto skorzystać z wiedzy ogólnodostępnej. Jedną z najbardziej pożywnych polskich zup jest kapuśniak. Poznajmy recepturę na ten gorący posiłek.

Kapuśniak staropolski

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

210

kcal

Kapuśniak to jedna z tradycyjnych i staropolskich zup, która jedzona była w polskich dworach i wsiach od zarania dziejów. Sprawdź.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych

  • 150 g wędzonego surowego boczku

  • 600 g kiszonej kapusty

  • 1,5 szklanki soku z kapusty

  • 2,5 L wody

  • 1 mała cebula

  • 1 por

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 seler

  • 4 średnie ziemniaki

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

  • sól do smaku

  • pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie kapuśniaku zaczynamy od opłukania żeberek pod bieżącą wodą. Wkładamy je następnie do garnka, zalewamy 2,5 litrami zimnej wody, po czym doprowadzamy na gazie do wrzenia. Wówczas zdejmujemy szumowiny z powierzchni i zmniejszamy moc gazu. Lekko uchylamy pokrywkę i gotujemy wywar na małym ogniu.
  • Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy przez godzinę, a następnie wyjmujemy żeberka. Oddzielamy mięso od kości, kroimy je w małe kawałki i wrzucamy do garnka z zupą.
  • Przygotowujemy warzywa: marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieramy oraz kroimy w kostkę. Pora kroimy w drobne plasterki. Wędzony boczek obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy przez chwilę, aż do momentu, w którym boczek będzie przyrumieniony oraz wytopi się z niego tłuszcz. Wrzucamy cebulę i smażymy aż do zeszklenia, następnie wrzucamy warzywa. Smażymy przez kolejne pięć minut na średniej mocy, pamiętając o mieszaniu co chwilę. Po tym czasie wrzucamy boczek, cebulę i warzywa do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez dziesięć minut.
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez dwadzieścia minut – warzywa powinny być miękkie.
  • W czasie gotowania się zupy, odsączamy kiszoną kapustę, siekamy na mniejsze porcje i podsmażamy na patelni przez trzy minuty, kilkakrotnie mieszając. Kiszoną kapustę wrzucamy do zupy, dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze przez dwadzieścia minut, w tym czasie kapusta powinna zmięknąć. Wsypujemy sól, wlewamy sok z kapusty, gotujemy jeszcze przez pięć minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image