Podnieś swoją odporność także dietą

Podnieś swoją odporność także dietą

Jak podnieść swoją odporność w czasie epidemii? Oto kilka zupełnie darmowych, sprawdzonych sposobów. W czasie epidemii z każdej strony dochodzą do nas informacje, żeby zadbać o odporność swojego organizmu. Koncerny farmaceutyczne bombardują nas codziennie nowymi suplementami diety, które nie wiadomo czy nas ochronią, ale na pewno odczuje to nasz portfel. Na szczęście nie musimy z tego korzystać. Istnieje wiele sprawdzonych, potwierdzonych naukowo sposobów oraz darmowych pokarmów, które podniosą naszą odporność.

Podnieś swoją odporność także dietą

Słońce – naturalna witamina D

Istnieje wiele potwierdzonych badań, wskazujących, że witamina D podnosi naszą odporność. Weszliśmy w okres astronomicznego lata. W związku z tym mamy coraz częstszą okazję złapać promienie słoneczne, które dostarczą naszemu organizmowi witaminy D. Tym samym możemy odstawić zażywanie suplementu diety.

Stres – nasz wróg nr 1 systemu odpornościowego

Oczywiste jest to, że całkowicie nie da się wykluczyć stresu z naszego życia. Jednak on bardzo osłabia nasz system odpornościowy. Postarajmy się odsunąć jak najdalej negatywne bodźce. W czasach epidemii, kryzysu spróbuj nie słuchać najnowszych newsów non stop. Całodzienne oczekiwanie na nowe informacje, potrafią bardzo zestresować, przygnębić, zasmucić. Ogranicz obejrzenie wiadomości do raz dziennie, najlepiej wieczorem, żeby nie zajmować głowy podczas całego dnia. Postaraj się zająć czymś co lubisz, co sprawia Ci przyjemność – czytanie książki, gotowanie, ćwiczenia domowe.

Szczepienia – tak nabierzemy odporności

Nie ma co mydlić sobie oczu. Najszybszym, najskuteczniejszym i najpewniejszym sposobem na uzyskanie odporności jest szczepienie się. Zarówno szczepienie się na aktualnego wirusa siejącego spustoszenie jak też szczepienia na inne choroby. Jeśli więc w najbliższym czasie zobaczymy, że dzwoni do nas numer 221655155 (+48221655155) to odbierzmy go bo po drugiej stronie słuchawki znajduje się konsultant, który będzie chciał z nami porozmawiać w ramach akcji #szczepimysie.

Zdrowa dieta – najlepsza na odporność

Zdrowa dieta powinna każdemu z nas dostarczyć odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Dieta taka powinna również wspierać odporność organizmu oraz chronić go przed bakteriami oraz wirusami. Co możemy włączyć do swego menu, by osiągnąć taki efekt? Oto 5 produktów, które rewelacyjnie radzą sobie jako naturalne antybiotyki i skutecznie wspierają nasz układ immunologiczny.

Sok z brzozy

Początek wiosny to idealny moment na pozyskanie soku z brzozy. U wielu z nas rosną te drzewa na działce lub blisko naszego miejsca zamieszkania. Płyn ten posiada niesamowite właściwości -posiada wiele wartościowych składników mineralnych oraz witamin. Ma działanie przeciwwirusowe, tym samym podnosząc naszą odporność. Wystarczy wywiercić niewielki otwór i za pomocą najlepiej miedzianej rurki, sok będzie spływał do butelki. Aby nie zaszkodzić drzewu, maksymalnie można pozyskać z jednej sztuki 1.5 litra a potem zakleić wywiercony otwór.

Aloes

Ta zwykła roślina ma niezwykłe właściwości. Ale na ponad 400 gatunków, tylko kilka ma właściwości lecznicze. Zalicza się do nich aloes zwyczajny (aloe vera) oraz aloes drzewiasty. Aloes przyspiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie alergii, ale przede wszystkim wzmacnia odporność. Wybieraj roślinę minimum 2 letnią.

Tymianek

Tymianek to popularna przyprawa, która pomoże nam w walce z pasożytami oraz infekcjami grzybiczymi. Dzięki tej roślinie leczniczej możemy się też rozprawić z wieloma groźnymi bakteriami, szczególnie tymi, które atakują nasz przewód pokarmowy. Tymianek pomoże nam w walce ze stanami zapalnymi skóry, przyniesie też ulgę tym, którym dokucza uciążliwy kaszel. Przyprawa ta może się zatem okazać rewelacyjnym dodatkiem dla każdego, kto chce w naturalny sposób wzmocnić swą odporność i skuteczniej chronić się przed bakteriami.

Żurawina

Żurawina to wyjątkowy owoc, który świetnie radzi sobie w walce z bakteriami – szczególnie tymi, które atakują nasze drogi moczowe. Sięganie po żurawinę pomoże nam wzmocnić odporność organizmu, a przy okazji zmniejszy ryzyko wystąpienia takich problemów ze zdrowiem, jak: grzybica, zawał serca czy choroby nowotworowe. Sięganie po żurawinę może okazać się też świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą w naturalny sposób zadbać o swą jamę ustną. Dzięki żurawinie można się skuteczniej chronić przed próchnicą oraz chorobami dziąseł, których osłabienie ma negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia każdego z nas.

Kit pszczeli

Kit pszczeli to naturalny antybiotyk o wyjątkowej mocy, dzięki któremu możemy skuteczniej walczyć z grzybicami, wirusami oraz bakteriami. Kit pszczeli świetnie sprawdza się w przypadku takich chorób, jak zapalenie zatok czy zapalenie oskrzeli, można też z niego korzystać przy problemach związanych z pracą przewodu pokarmowego. Co najważniejsze – taki dodatek do diety rewelacyjnie wspiera układ odpornościowy, co w okresie jesienno-zimowym staje się dla wielu z nas sprawą bardzo ważną.

Cebula

Cebula wykazuje się bardzo dużą skutecznością w walce z bakteriami, dzięki czemu rewelacyjnie wspiera nasz układ odpornościowy. Można ją włączyć do swego menu, dzięki czemu naturalna odporność organizmu znacznie się zwiększa, można ją też stosować zewnętrznie, co świetnie sprawdza się w przypadku wielu infekcji skóry.

Czosnek

To najskuteczniejsze wsparcie dla ludzkiego układu odpornościowego oraz rewelacyjne wsparcie w walce z wirusami oraz bakteriami. Niepozorny czosnek może zdziałać cuda, chronić nas przed wieloma poważnymi problemami zdrowotnymi. Ta roślina przyprawowa to rewelacyjny lek na nadciśnienie i wysoki cholesterol, to również wyjątkowe wsparcie w walce z przeziębieniem, grupą, bólem gardła czy zapaleniem płuc. Sięganie po czosnek może nam pomóc również przy problemach z przewodem pokarmowym, szczególnie jeśli za ich pojawienie się odpowiedzialne są bakterie.

Istnieje wiele ziół i roślin przyprawowych, dzięki którym możemy w naturalny sposób wspierać odporność organizmu. Im prędzej nauczymy się korzystać z takiego wsparcia, tym lepiej dla nas. Pamiętajmy zatem, by w naszym menu czosnek, cebula, tymianek czy oregano pojawiały się możliwie jak najczęściej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*