Przepis | Strona główna | Blog | Pokarmy, które dbają o Twoje trawienie
Pokarmy, które dbają o Twoje trawienie

Pokarmy, które dbają o Twoje trawienie

W dzisiejszym społeczeństwie, w którym tempo życia zmieniło się diametralnie, mamy tendencję do zaniedbywania naszej diety, jedzenia szybko i prawie bez zastanowienia, jakby to była zwykła formalność. To oczywiście przekłada się na problemy żołądkowo-jelitowe i odbija się na poziomie ogólnego stanu zdrowia. Dobre zdrowie układu trawiennego jest istotne dla organizmu, ponieważ nie tylko wpływa na układ trawienny jako taki, ale może mieć wpływ na inne systemy w organizmie, takie jak układ odpornościowy.

Pokarmy, które dbają o Twoje trawienie

Znaczenie dobrego stanu zdrowia układu pokarmowego.

Oto kilka przykładów pokarmów, które wraz ze zdrowym stylem życia i ćwiczeniami fizycznymi pomogą utrzymać nasz układ trawienny w lepszym stanie.

  1. Żywność fermentowana. Mleka fermentowane, takie jak jogurt czy kefir, zawierają pożyteczne bakterie, które przeżywają przejście przez żołądek i docierają w nienaruszonym stanie do jelita, gdzie osiedlają się i wywierają liczne korzyści. Na przykład, poprawiają strawność i wchłanianie składników odżywczych i wypierają kolonizację złośliwych bakterii w tym obszarze. Inne pokarmy, takie jak kiszona kapusta (fermentowana biała kapusta), kimchi (fermentowane warzywa) i pikle również zawierają te korzystne bakterie.
  2. Owoce. Niektóre owoce znane są ze swoich właściwości trawiennych. Obrane jabłka są idealne na biegunkę, natomiast zjedzone ze skórką doskonale zwalczają zaparcia i zwiększają sytość. Innym przykładem jest ananas, który zawiera substancję, która może pomóc w trawieniu niektórych białek w żołądku, ułatwiając trawienie pokarmów, które je zawierają. Owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, mandarynki i kiwi wspomagają wchłanianie żelaza dzięki zawartej w nich witaminie C. Ponadto, wszystkie owoce są bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Związki te odgrywają kluczową rolę w trawieniu pokarmu.
  3. Nasiona roślin strączkowych i pełne ziarno. Zarówno nasiona roślin strączkowych, jak i pełnoziarniste zboża zawierają duże ilości błonnika. Błonnik ten ułatwia tranzyt jelitowy, zapobiegając niepożądanym zaparciom, a tym samym poprawiając zdrowie układu trawiennego. Ponadto, pożyteczne bakterie żyjące w naszych jelitach wykorzystują ten błonnik do wzrostu i namnażania się.
  4. Przyprawy. Używanie przypraw do przyprawiania i aromatyzowania naszych potraw nie tylko sprawi, że będą one smaczniejsze, ale także zmniejszy zawartość soli. Imbir jest znany ze swoich właściwości trawiennych: stymuluje produkcję pewnych substancji w żołądku (enzymów) biorących udział w trawieniu składników odżywczych w żywności. Przyprawy takie jak kminek, cynamon, kurkuma, koper włoski, koper, tymianek, rozmaryn czy kardamon pomagają w trawieniu niektórych pokarmów, działają moczopędnie, przeciwskurczowo i zapobiegają wzdęciom.
  5. Napary. Gorące napoje lub napary są bardzo dobre na poprawę trawienia po posiłkach. Regularne spożywanie sprawi, że po jedzeniu będziemy czuli się mniej “ciężcy”, ponieważ zwiększa opróżnianie żołądka. Niektóre z nich, takie jak rumianek, są dobrze znane ze swoich właściwości trawiennych.

Pięć wskazówek, jak poprawić trawienie.

  1. Żuj powoli. Ważne jest, aby poświęcić czas na sam akt jedzenia. Powolne i bez pośpiechu przeżuwanie pokarmu poprawia trawienie. Kilka sztuczek, takich jak odkładanie sztućców na talerz pomiędzy kolejnymi porcjami jedzenia, świadomość, że odżywiamy nasze ciało, myślenie o smaku i konsystencji jedzenia, które mamy w ustach czy rozmowa podczas posiłku (oczywiście bez pełnych ust) sprawią, że będziemy jeść mniej szybko, a nasz układ trawienny będzie nam za to wdzięczny.
  2. Unikaj napojów gazowanych. Picie napojów gazowanych do posiłków powoduje, że nasze żołądki wypełniają się gazami. Gaz ten powoduje duży dyskomfort podczas trawienia pokarmu. Dlatego zaleca się nie pić napojów gazowanych podczas posiłków.
  3. Kontrolowanie ilości, jakości i sposobu przyrządzania potraw. Kluczem do lepszego trawienia jest tworzenie zbilansowanych dań ze składników przyrządzanych przy użyciu delikatnych technik (pieczenie, grillowanie, itp.). Ponadto, duże posiłki tylko utrudniają proces trawienia, więc uważaj, ile jesz. Jeśli nie jesz regularnie produktów pełnoziarnistych, nie zaleca się spożywania ich z doskoku. Stopniowe wprowadzanie tych pokarmów do diety jest idealnym rozwiązaniem, aby uniknąć złych doświadczeń trawiennych.
  4. Nie za gorąco i nie za zimno. Temperatura żywności również odgrywa rolę. Bardzo gorące lub bardzo zimne potrawy mogą uszkodzić, lub podrażnić błonę śluzową żołądka.
  5. Pij herbaty ziołowe. Picie herbaty ziołowej po posiłkach zrelaksuje Cię, poprawi opróżnianie żołądka i ułatwi trawienie. Najbardziej polecane są te przygotowane m.in. z rumiankiem, anyżem, pięciornikiem, lukrecją, skrzypem, koprem włoskim czy rooibosem. Zdrowy napar na brzuch z imbirem może być doskonałym dodatkiem do drinka po kolacji.

Dbanie o dietę jest ważne, ale zawsze powinniśmy robić to w zdrowy sposób i bez obsesji. Nie powinniśmy zapominać, jak cudownie i przyjemnie jest jeść.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*