Przepis | Strona główna | Kuchnia Meksykańska | Pomysłowe udka po meksykańsku
Udka po meksykańsku pomysłem na obiad

Pomysłowe udka po meksykańsku

Chociaż udka z kurczaka pojawiają się na naszych stołach często to jednak zwykle przygotowujemy je w tradycyjny sposób. Tak podane mięso w końcu może nam się znudzić warto więc starać się wykorzystywać nowe przepisy i poznawać inne smaki. Kurczaka można przyrządzić na różne sposoby, za każdym razem uzyskując całkowicie inne danie. Taki jest właśnie poniższy przepis na udka po meksykańsku – podawane z aromatycznym sosem i dodatkami. Pojawia się tutaj oczywiście niezbędna w daniach meksykańskich kukurydza ale też wiele innych warzyw – pomidory, cebula, papryka i czosnek. Smak całości idealnie uzupełniają przyprawy, dzięki którym danie jest właściwie zbilansowane i dlatego tak dobrze smakuje. Sprawdzi się szczególnie jako smaczny obiad lub pożywna kolacja.

Udka po meksykańsku pomysłem na obiad

5 z 2 głosy
Autor: przepisy użytkowników Danie: ObiadKuchnia: MeksykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

300

kcal

Udka po meksykańsku to pyszny sposób na wykorzystanie udek na których gotowaliśmy rosół. Sprawdź nasz banalnie prosty przepis.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 udka z kurczaka

  • 4 łyżki 4 miodu

  • 2 łyżki 2 oleju

  • 1/2 łyżeczki 1/2 mielonej ostrej papryki

  • niewielka ilość przyprawy do kurczaka.

  • Na sos
  • 2 2 cebule

  • 4 ząbki 4 czosnku

  • 1 1 duża czerwona papryka

  • 1 puszka 1 kukurydzy

  • 1 puszka 1 pomidorów

  • sól i pieprz do smaku

  • słodka mielona papryka do smaku

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Przygotowania zaczynamy od dokładnego oczyszczenia, umycia i osuszenia mięsa.
  • Udka nacieramy następnie przyprawami i papryką i układamy w formie do pieczenia, dodajemy olej i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni C, pod koniec pieczenia smarujemy udka miodem. Mięso powinno być miękkie.
  • Przygotowujemy warzywa: paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w małe kawałki. Czosnek i cebule obieramy, kroimy i wrzucamy na rozgrzaną olejem patelnię, przesmażamy.
  • Dodajemy pomidory z puszki i kawałki papryki. Dusimy aż do miękkości i wówczas dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
  • Upieczone wcześniej udka polewamy sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami (ziemniaki, bagietka, zestaw surówek). Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*