Krótka historia uprawy maku. Używany od tysięcy lat, ślady maku zostały znalezione w tabletkach sprzed 4000 lat, gdzie był określany jako “roślina radości”. Mak jest również stosowany w medycynie, w szczególności morfina i kodeina są produkowane z nasion maku, jeśli są zbierane przed osiągnięciem dojrzałości. Popularne jest przekonanie, że często używany mak ma właściwości kojące i uspokajające, czego do tej pory nie udowodniono naukowo.
Zdrowotne zalety maku.
Ochronne działanie na układ sercowo-naczyniowy.
Jego zawartość dobrych kwasów tłuszczowych daje makowi przewagę w dostarczaniu dobrej jakości tłuszczów do organizmu, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu krążenia.
Walka z anemią.
Wysoka zawartość żelaza w maku w połączeniu z manganem nadaje mu bardzo interesujący profil dla osób ze skłonnościami do anemii.
Regeneracja.
To właśnie obecny w maku cynk pomoże zregenerować tkanki, wesprze gojenie, jednocześnie spowalniając starzenie się komórek.
Główne składniki odżywcze zawarte w maku.
Wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Jego profil kwasów tłuszczowych jest interesujący, ponieważ zawiera omega 3, 6 i 9. Mak można również spożywać w postaci oleju z nasion maku.
Wapń.
Ilość wapnia zawartego w maku jest znaczącym atutem dla utrzymania kości, włosów i dobrej aktywności serca.
Magnez.
Korzystny dla rozluźnienia mięśni i układu trawiennego magnez dostarczany przez mak z łatwością uzupełni spożycie innych pokarmów.
Żelazo.
Odpowiednie spożycie żelaza pomoże Twojemu organizmowi dobrze się dotlenić i zapobiegnie ryzyku anemii.
Mangan.
Jest to element uzupełniający żelazo, ponieważ mangan, obecny również w dużej ilości w maku, ułatwi przyswajanie żelaza w organizmie.
Fosfor.
Fosfor obecny w maku pomoże Ci w szczególności utrzymać dobrą dynamikę mięśni i mózgu, a jednocześnie będzie sprzyjał dobremu funkcjonowaniu komórek nerwowych: jest sprzymierzeńcem Twojego mózgu!
Cynk.
Z drugiej strony, cynk będzie odgrywał rolę w uzdrowieniu i redukcji wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się komórek.
Podczas gdy te składniki odżywcze są obecne w bardzo dobrych ilościach w maku, ich wpływ na organizm powinien być umiarkowany, ponieważ mak jest spożywany w małych ilościach w preparatach kulinarnych.
Jak wybrać mak?
Mak może być niebieski lub czarny, są też ziarna maku białego, które są używane do zagęszczania sosów. Najczęściej używanym w przepisach kulinarnych makiem jest himalajski mak błękitny.
Jak prawidłowo przechowywać maki?
Podobnie jak w przypadku przypraw, mak musi być przechowywany w hermetycznym słoiku, z dala od ciepła i wilgoci. Można go przechowywać przez kilka miesięcy do roku.
Jak ugotować mak?
Mak można stosować w wielu przepisach na pieczenie i ciasto, a także posypywać go sałatkami mieszanymi lub kanapkami, aby czerpać z niego korzyści. Po zmieleniu mak jest bardzo dobrym zagęszczaczem do sosów lub ciast.