Przepis | Strona główna | Blog | Popularny i lubiany mak. Profil zdrowotny
Popularny i lubiany mak. Profil zdrowotny

Popularny i lubiany mak. Profil zdrowotny

Krótka historia uprawy maku. Używany od tysięcy lat, ślady maku zostały znalezione w tabletkach sprzed 4000 lat, gdzie był określany jako “roślina radości”. Mak jest również stosowany w medycynie, w szczególności morfina i kodeina są produkowane z nasion maku, jeśli są zbierane przed osiągnięciem dojrzałości. Popularne jest przekonanie, że często używany mak ma właściwości kojące i uspokajające, czego do tej pory nie udowodniono naukowo.

Popularny i lubiany mak. Profil zdrowotny

Zdrowotne zalety maku.

Ochronne działanie na układ sercowo-naczyniowy.

Jego zawartość dobrych kwasów tłuszczowych daje makowi przewagę w dostarczaniu dobrej jakości tłuszczów do organizmu, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu krążenia.

Walka z anemią.

Wysoka zawartość żelaza w maku w połączeniu z manganem nadaje mu bardzo interesujący profil dla osób ze skłonnościami do anemii.

Regeneracja.

To właśnie obecny w maku cynk pomoże zregenerować tkanki, wesprze gojenie, jednocześnie spowalniając starzenie się komórek.

Główne składniki odżywcze zawarte w maku.

Wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Jego profil kwasów tłuszczowych jest interesujący, ponieważ zawiera omega 3, 6 i 9. Mak można również spożywać w postaci oleju z nasion maku.

Wapń.

Ilość wapnia zawartego w maku jest znaczącym atutem dla utrzymania kości, włosów i dobrej aktywności serca.

Magnez.

Korzystny dla rozluźnienia mięśni i układu trawiennego magnez dostarczany przez mak z łatwością uzupełni spożycie innych pokarmów.

Żelazo.

Odpowiednie spożycie żelaza pomoże Twojemu organizmowi dobrze się dotlenić i zapobiegnie ryzyku anemii.

Mangan.

Jest to element uzupełniający żelazo, ponieważ mangan, obecny również w dużej ilości w maku, ułatwi przyswajanie żelaza w organizmie.

Fosfor.

Fosfor obecny w maku pomoże Ci w szczególności utrzymać dobrą dynamikę mięśni i mózgu, a jednocześnie będzie sprzyjał dobremu funkcjonowaniu komórek nerwowych: jest sprzymierzeńcem Twojego mózgu!

Cynk.

Z drugiej strony, cynk będzie odgrywał rolę w uzdrowieniu i redukcji wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się komórek.

Podczas gdy te składniki odżywcze są obecne w bardzo dobrych ilościach w maku, ich wpływ na organizm powinien być umiarkowany, ponieważ mak jest spożywany w małych ilościach w preparatach kulinarnych.

Jak wybrać mak?

Mak może być niebieski lub czarny, są też ziarna maku białego, które są używane do zagęszczania sosów. Najczęściej używanym w przepisach kulinarnych makiem jest himalajski mak błękitny.

Jak prawidłowo przechowywać maki?

Podobnie jak w przypadku przypraw, mak musi być przechowywany w hermetycznym słoiku, z dala od ciepła i wilgoci. Można go przechowywać przez kilka miesięcy do roku.

Jak ugotować mak?

Mak można stosować w wielu przepisach na pieczenie i ciasto, a także posypywać go sałatkami mieszanymi lub kanapkami, aby czerpać z niego korzyści. Po zmieleniu mak jest bardzo dobrym zagęszczaczem do sosów lub ciast.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*