Niektóre warzywa mają prawie wieczne życie. Musisz tylko je uprawiać raz za razem! Nie wszystkie resztki warzyw używanych do przygotowywania muszą znaleźć się w koszu na śmieci lub kupie kompostu. Mianowicie, kilka roślin można przekształcić w nowe i świeże warzywa, co oznacza, że możesz mieć własny samowystarczalny ekologiczny warzywnik, nawet jeśli nie masz szklarni ani ogrodu koło domu. Te 10 warzyw może rosnąć w kuchni lub na balkonie w małych lub dużych doniczkach.
Bazylia.
Możesz wyhodować bazylię z łodygi liścia, jeśli umieścisz ją w szklance wody, którą postawisz w słonecznym miejscu. Poczekaj, aż korzeń urośnie na długość ok.5 centymetrów, zanim umieścisz go w doniczce z glebą.
Marchew.
Liście marchwi można faktycznie zjeść i możesz je wyhodować, umieszczając końce marchwi w wodzie i zostawiając naczynie w pomieszczeniu z dużą ilością światła.
Czosnek.
Większość ludzi wyrzuca czosnek, który zaczął kiełkować i dostał małe zielone liście. Ale tak naprawdę możesz sprawić, by kiełki czosnku zrobiły się imponująco duże. Jeśli czosnek zaczął kiełkować, należy go włożyć do szklanki z wodą i poczekać, aż kiełki wyrosną. Możesz też posadzić czosnek w ziemi.
Seler.
Możesz sprawić, by seler ponownie wyrósł, umieszczając spód selera w misce z ciepłą wodą w miejscu, gdzie jest dużo światła słonecznego. Nowe liście będą rosły od środka i będą coraz grubsze. Po 5 do 7 dniach seler można umieścić w doniczce z ziemią.
Imbir.
Umieść korzeń imbiru w wodzie na jeden dzień, a następnie posadź go w doniczce z ziemią i postaw w słonecznym, ciepłym miejscu.
Batat – słodki ziemniak.
Jeśli masz szczęście, bo dostałeś palce z kiełkami słodkich ziemniaków, powinieneś pospieszyć, aby włożyć je do szklanki z wodą i postawić na oknie. Poczekaj, aż urosną łodygi, ewentualnie umieść je potem w większej szklance wody lub w garnku z wodą.
Następnie poczekaj, aż się zakorzenią. Możesz umieścić kilka łodyg w tej samej szklance wody. Po zakorzenieniu się łodyg, umieść je w doniczce z ziemią. Następnie poczekaj aż urosną słodkie ziemniaki.
Cebule.
Podczas sadzenia cebuli upewnij się, czy ziemi dostarczono wapno. To bardzo ważne, aby podłoże było dobrze przygotowane
Kolendra.
Kolendrę możesz wyhodować, jeśli jej łodygi umieścisz w szklance z wodą. Gdy korzenie urosną wystarczająco duże, należy ją wsadzić do doniczki z ziemią i ustawić w pomieszczeniu, w którym jest dużo światła. Za kilka miesięcy będą gotowe.
Głowy sałaty.
Podobnie jak w przypadku cebuli i selera, możesz wykorzystać dolną części główki sałaty, dzięki czemu wyhodujesz z niej kolejne sałaty. Umieść główkę sałaty w wodzie o głębokości około 3 cm. Po kilku dniach, gdy zobaczysz nowe liście i korzenie, wsadź sałatę do ziemi.Liście mogą dorastać nawet dwukrotnie. Kapusta może rosnąć w ten sam sposób.
Pory.
Aby pory rosły w domu należy użyć części dolnej warzywa. Odetnij ją, około 10 cm od korzenia i włóż do szklanki z wodą.