Poradnik jak wybrać dobry nóż kuchenny

Poradnik jak wybrać dobry nóż kuchenny

Dobry nóż kuchenny powinien znaleźć się w każdej kuchni. Nawet w takiej, w której gotuje się rzadko. Profesjonalni kucharze mają swoje noże, za pomocą których pracują. Dobrej jakości noże ułatwią przygotowanie posiłku oraz płyną na jego jakość czy estetykę.

Zakup dobrej jakości noża to duży wydatek. Dlatego przed zakupem warto się zastanowić nad tym, do czego narzędzie to będzie wykorzystywane oraz jak często będziemy z niego korzystać.

Istnieje wiele rodzajów noży sklasyfikowanych zgodnie z ich przeznaczeniem. Najmniejszy jest nóż do obierania. Jak sugeruje nazwa służy do obierania nawet najmniejszych warzyw i owoców. Ma wygodną rączkę oraz ostrze, które mierzy od 5 do 7 cm ostrze, zwykłe z lekko wykrzywioną końcówką. Innym ważnym wyposażeniem kuchni jest nóż do pieczywa. Ma 20 cm ostrze ze specjalnymi ząbkami. Dzięki nim z łatwością można pokroić pieczywo, nawet te z chrupiącą skórką.

Poradnik jak wybrać dobry nóż kuchenny

W każdej kuchni powinien znaleźć się również tzw nóż szefa kuchni. Ten rodzaj noża uważany jest za najbardziej uniwersalny. Ma długie ostrze, zwężające się ku wierzchołkowi. Jest idealny do krojenia mięsa, warzyw oraz ziół.

Dla miłośników ryb przydatny będzie nóż do filetowania. Charakteryzuje się on elastycznym ostrzem, który ułatwia wykrojenie z ryby ości.

W kuchni, w której gotuje się dużo dań mięsnych, przydatny będzie tasak, dzięki któremu łatwiej będzie porcjować mięso.

Kupując nóż kuchenny warto zwrócić uwagę na materiał z jakiego jest on wykonany. Dobór odpowiedniego tworzywa pozwoli cieszyć się dobry nożem przez długie lata oraz wpłynie na komfort pracy w kuchni.

Noże ze stali są odporne na rdzę oraz uszkodzenia mechaniczne. Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję żywnością. Stal węglowa może wchodzić w reakcję z kwaśną żywnością i je odbarwiać. Zaletą tych może to, że można je naostrzyć domową ostrzałką.

Popularne w ostatnim czasie noże ceramiczne są bardzo wytrzymałe i długo pozostają ostre, nie wchodzą w reakcję z żywnością oraz są lżejsze od noży stalowych. Jednak gdy się stępią należy je ostrzyć w specjalnych, przeznaczonych do tego punktach. Poza tym są kruche – mogą się zniszczyć np. przy upadku na podłogę.

Noże tytanowe są bardzo wytrzymałe, przez długi czas są ostre, można je ostrzyć samemu. Jednak noże te są droższe.

Wybierając nóż do kuchni warto wybrać nóż, który dobrze leży w ręku. Jest to ważne narzędzie, z którym spędzamy dużo czasu w kuchni, dlatego powinien być przede wszystkim wygodny w użytkowaniu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*