Kotlety siekane z łososia

Kotlety siekane z łososia

Jeśli szukasz pomysłu na szybki ale solidny obiad dla niemowlaka, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Kotlety siekane z łososia przygotujesz w nie więcej niż 20 minut, obiadem poje sobie i maluch i dorosły. Jeśli użyjesz do przepisu dużo koperku, przyprawy są zbędne, a smak będzie wystarczająco aromatyczny również dla dorosłego pożeracza przypraw i soli. Kotleciki wychodzą mięciutkie, łatwo je złapać dziecku w rączkę i odgryźć kawałek nawet samymi dziąsłami. Jak wiesz ryby powinnaś podawać maluszkowi już od początku rozszerzania diety co najmniej 1-2 razy w tygodniu, polubisz się z tym przepisem. Moja córeczka bardzo lubi łososia w każdej postaci, te kotleciki również bardzo Jej posmakowały.

Łososiowe kotlety siekane przepis BLW

Łososiowe kotlety siekane przepis BLW

5.0 z 1 głos
Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

180

kcal

Delikatne i miękkie kotlety siekane z łososia. Idealne dla malucha jako przepis BLW, jak i dla rodzica. Nawet bez przypraw są przepyszne.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 150 g filetu z łososia

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 solidna łyżka posiekanego koperku

  • 1 jajko ściółkowe

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • szczypta mielonego pieprzu


Sposób przygotowania:

  • Jeśli łosoś posiada skórę, musisz ją zdjąć. Natnij nożem tuż pod warstwą skóry, oddzielając ją od mięsa, po czym sprawnym ruchem oderwij ją. Tak przygotowane mięso łososia pokrój kostkę, nie musisz siekać bardzo drobno, gdyż mięso po usmażeniu będzie bardzo miękkie, wręcz rozpadające się. Skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem. Przełóż do głębokiego talerza.
  • Dodaj posiekany koperek, jajko, mąkę i wszystko razem wymieszaj łyżką.
  • Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Możesz smażyć kotlety bez tłuszczu, ewentualnie przesmarować cienką warstewką dobrej jakości oleju. Nakładaj masę (1 łyżka to 1 kotlecik), spłaszcz delikatnie formując odpowiedni kształt.
  • Smaż z każdej strony po około 5 minut do ścięcia i delikatnego zarumienienia. Na czas smażenia najlepiej przykryj patelnię pokrywką, wtedy możesz mieć pewność że wewnątrz kotleciki również będą odpowiednio usmażone.
  • Kotlety siekane z łososia podawaj najlepiej w towarzystwie innych warzyw. Sama zdecydowałam się na warzywa ugotowane na parze, konkretnie rzodkiewki i łodyżki młodej botwiny. Gotowałam je nad wrzątkiem około 10 minut. Nie zapomnij o podaniu wody do posiłku.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*