Każda roślina funkcjonuje podobnie jak człowiek, a także zwierzę. W każdym z tych przypadków do odpowiedniego funkcjonowania i rozwoju potrzebne jest odpowiednie pożywienie. Składniki pokarmowe w glebie są często ograniczone, powinny być uzupełniane systematycznie.
Dla prawidłowego dobierania nawozów roślinnych jest potrzebne wykonanie odpowiedniej analizy gleby. Taką analizę możemy zlecić w laboratoriach chemiczno -rolniczych. Dzięki temu otrzymamy między innymi odczyn gleby (pH),a także ilość składników w glebie takich jak:wapno, fosfor, potas oraz magnez.
Częściowo składniki mineralne znajdujące się w glebie, pochodzą z roślin wcześniej obumarłych. Napotkać możemy zubożenia gleby. Powstaje na tej ziemni, z której plony zmieniają miejsce, w którym rosną. Takie zjawisko nazywamy wyjałowieniem gleby.Taki proces możemy przyhamować stosując odpowiednie nawozy.
Głównym celem w rolnictwie ekologicznym jest dbanie o stałą żyzności i aktywną biologie gleby, a także odpowiednie warunki dla rozwoju roślin. Do nawożenia gospodarstwie ekologicznym wykorzystujemy: obornik, kompost, gnojówka i woda gnojowa oraz nawozy zielone. Chcąc ubarwiać rośliny ekologicznie należy dbać o żyzność i wydajność gleby.
Ekologiczny rozwój roślin jest trudny i wymaga odpowiedniej wiedzy.Prawidłowa hodowla roślin polega na znajomości funkcji gleby i płodozmianu. Ziemia nigdy, nie ulega do końca całkowitemu zużyciu w procesie produkcji. Rolnik w głównej mierze ma wpływ efekt produkcyjny gleby, od niego zależy jak długo będzie mu wiernie służyć. Każdy rolnik ekologiczny powinien w sposób stały podwyższać żyzność gleby i jej aktywność biologiczną. Na zasobność gleby ma wpływ nie tylko o wielkość plonów, ale również o i ich jakości.
Naturalne nawozy, o których nie miałeś pojęcia
Banany jako nawóz dla roślina.
Skórki z bananów traktowany jest przez nas jako bio-odpad. Możemy być eko i czerpać z tego korzyści. Skórki coraz częściej odnajduje swoją role w rolnictwie jako nawóz naturalny.
Skórki od banana są dobrym źródłem potasu i fosforu jaki i również kwasu krzemowego, wapnia, magnezu i siarki. Dobrze wpływa na ukorzenienie, krzewienie, a także kwitnienie roślin. Pozytywnie wpływa na liście odstraszając niektóre szkodniki, np. mszyce.
Pokrzywa dobrym rozwiązaniem w naszym ogrodzie
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) najczęściej spotykany gatunek w naszym ogrodzie gatunek pokrzywy, nie jest rośliną zbyt urodziwą. Znajduje się każdej działce lub ogrodzie.
W tej roślinie znajdziemy mnóstwo witamin (np. A, B2, C, K), soli mineralnych (w dużej ilości potas i azot oraz fosfor, magnez, żelazo, wapń, krzem, mangan, cynk, ) a także chlorofil, karoten, ksantofil, pektyny, enzymy, kwasy organiczne i sole mineralne.Substancje tego typu pozytywnie na proces rozwijania się roślin.
Ta ilość składników pokarmowych i odżywczych, ma również duży wpływ na nasze zdrowie i wygląd. Poprawia stan skóry i włosów (również usuwa łupież), obniża ciśnienie oraz poziom cukru we krwi, osłabia potliwość, poprawia wydolność wątroby i nerek, ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn i zmniejsza krwawienie (zaw. wit. K). Pokrzywa jest też doskonałym zielem na anemię.
Fusy z kawy. Ich wpływ na rośliny
Działają jako nawozu o długim działaniu, ponieważ substancje bardzo wolno są uwalniane. Fusy dobrze spulchniają ziemię, dzięki temu wolniej wysycha, pozytywnie wpływa na rośliny kwasolubne, bo neutralizują wapń zawarty w „kranówce”. Kawa wykorzystywana jest również do wyrobu odżywki do podlewania roślin. Osoby lubiący kawę powinni suszyć, a potem tworzyć ściółkę dla rośliny w ogrodzie.
Drożdże nie tylko w kuchni
Do naturalnego nawożenia roślin są wykorzystywane w głównej mierze drożdże.Jest to trochę dziwne, bo głównie drożdże kojarzą się jako jeden z wielu składników używany do wyrobu chleba lub wina.Drożdże to głównie grzyby odżywiające się cukrami prostymi.
Drożdże szczetne mają wiele witamin (głównie wit. z grupy B), minerałów (przede wszystkim potasu oraz magnezu, wapnia i fosforu, ale też cennych mikroelementów jak np. selen, chrom, sód, cynk, żelazo), białek, aminokwasów i wielu innych ważnych związków organicznych, dlatego dla roślin mogą być bardzo cenne
Drożdże stosowane jako środek ochronny przeciwko chorobom grzybowym u roślin
Zwalczają m.in. szarą pleśń, zarazę ziemniaczaną, mączniaka. Drożdży toczą walkę grzybami chorobotwórczymi o pokarm i przestrzeń oraz wydzielaniu substancji negatywnie wpływających na ich rozwój.
Skorupki jajek jako nawóz
Jest to cenny i wartościowy nawóz ekologiczny, ale nie można stosować go do wszystkich roślin. Skorupki zawierają wartościowe minerały takie jak magnez, żelazo, potas, sód czy fosfor, ale są też niezwykle bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, który po dodaniu do gleby, podnosi jej odczyn.
Nie liczmy jednak na to, że dzięki skorupką użyźnimy zakwaszoną glebę pod uprawę roślin zasadolubnych, ponieważ w celu dokonania takiej zmiany odczynu podłoża będą potrzebne specjalistyczne środki i szczególne działania