Poradnik. W jaki sposób najlepiej mrozić pierogi?

Poradnik. W jaki sposób najlepiej mrozić pierogi?

Pierogi zjadamy bardzo chętnie i często przyrządzamy je samodzielnie w domu. Kojarzą nam się przede wszystkim z tradycyjnym daniem wigilijnym, kiedy króluje ciasto z kapustą i grzybami. Ale nie tylko w Wigilię możemy cieszyć się ich smakiem. Dobrze przygotowane pierogi to pomysł na pyszny obiad czy kolację, dzięki którym poskromimy nawet największy głód. Istnieje wiele przepisów i pomysłów na farsz – pierogi z mięsem, z grzybami, z kapustą czy ruskie (z serem i ziemniakami).

Poradnik. W jaki sposób najlepiej mrozić pierogi?

Każda gospodyni ma swój własny przepis na ciasto, często tradycyjny i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie zawsze jednak uda nam się zjeść wszystko na raz. Czasem zdarzy się przygotować zdecydowanie więcej niż możemy i chcemy zjeść. Zapobiegliwi zaś często przygotowują pierogi na zapas po to by po powrocie z pracy po prostu je odgrzać lub odsmażyć na patelni i w ekspresowym tempie nakarmić rodzinę.

Również pierogi wigilijne możemy przygotować znacznie wcześniej dzięki czemu zaoszczędzimy sporo czasu w świątecznej krzątaninie. Jest to rozwiązanie nieocenione szczególnie w czasie gdy mamy wiele obowiązków zawodowych, rodzinnych i zwyczajnie nie znajdujemy już czasu na codzienne gotowanie. Pierogi możemy więc przygotować wcześniej i zamrozić a ich smak po wyjęciu z zamrażalnika będzie dokładnie taki sam jakby były robione przed chwilą. Mrożąc pierogi, warto jednak pamiętać o kilku praktycznych wskazówkach. Dowiedz się, jak zrobić to najlepiej!

Jak mrozić pierogi – wskazówki

Gdy już ugotujemy pierogi i odcedzimy, musimy wysmarować je olejem. Olejem smarujemy także tackę, na której położymy pierogi. Ważne, żeby robić to starannie i delikatnie, żeby oleju nie było zbyt dużo. Następnie wykładamy pierogi – jeden obok drugiego tak aby się ze sobą nie stykały. Tackę z pierogami wkładamy na półtorej godziny do zamrażalnika.

Po tym czasie pierogi możemy przełożyć do specjalnych woreczków do zamrażania lub do odpowiednich pojemniczków. Wówczas możemy je już kłaść obok siebie lub jeden na drugim ponieważ nie będą się ze sobą sklejały. W ten sposób pierogi możemy wykorzystać na obiad zawsze wtedy gdy najdzie nas ochota. Możemy je wyjmować po kilka sztuk, w zależności od tego ile potrzebujemy. Wyjmujemy je z zamrażalnika i wrzucamy do garnka z wrzątkiem. Gotujemy na małej mocy aż do czasu gdy ciasto będzie miękkie.

Pierogi możemy także podsmażyć na patelni – wówczas wyjmujemy z zamrażalnika i rozmrażamy a następnie podsmażamy aż uzyskają rumiany kolor i już możemy jeść. Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*