Pierogi ruskie jest to rodzaj pierogów przygotowywany z mąki, soli i wody oraz farszu twarogowo – ziemniaczanego. Bardzo popularny w Polsce i na Ukrainie, czyli na Rusi, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Podaje się je ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie podawano je posypane kminkiem. Jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty i grzybów). Są bardzo pyszne, delikatne i uwielbiane nawet przez dzieci. Przygotowanie pierogów ruskich wcale nie jest trudne, wystarczą tylko dobrej jakości składniki.
4 komentarze
Zostaw komentarz Cancel
NOWE
Pizza z serem, szynką i kukurydzą
Najlepszy przepis na prawdziwą domową pizzę na puszystym cieście. Klasyczna pizza z serem,Z czym jeść orzechy nerkowca? Mnóstwo pomysłów!
Orzechy nerkowca, z ich subtelnie kremowym smakiem, stanowią uniwersalny składnik kulinarny,Jedzenie w kasynie i jego wpływ na graczy
W świecie rozrywki hazardowej kasyno nie tylko oferują ekscytujące gry, ale także tworząAutomaty o tematyce spożywczej i dlaczego są tak popularne
Gry slotowe od dawna są najpopularniejszą form rozrywki w kasynach online, ale ostatnio pojawiłNajlepsze restauracje w kasynach
W świecie luksusu i rozrywki, kasyna są centrum emocji i gastronomii. Połączenie emocji iGarnki i patelnie Nois – Rewolucja w Twojej kuchni
Naczynia marki Nois to funkcjonalność w połączeniu z wytrzymałością i ekonomicznym
TOP
- Jak kupić węgiel w sklepie PGG bez wiedzy informatycznej?
148 komentarzy - Ciasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizze
18 komentarzy - Domowy płyn do spryskiwaczy samochodowych
16 komentarzy - Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką
14 komentarzy - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
13 komentarzy - Rwany chlebek z masłem czosnkowo ziołowym
12 komentarzy - Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia
12 komentarzy - Przepis jak zrobić idealny stek z patelni
9 komentarzy - Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
8 komentarzy - Marchewkowy syrop na kaszel i wydzieliny płucne
7 komentarzy
Sałatka z zupek chińskich
Gdy usłyszeliśmy o sałatce z zupek chińskich, pomyśleliśmy “tandeta”. Jednak spróbowaliśmy i jesteśmy pod wrażeniem. Dzielimy się przepisem.
Polecane przepisy
- Ciasto na pierogi i ciasto na uszka
- Okonomiyaki czyli smaż co lubisz
- Jajochlebki czyli tosty francuskie
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem
- Mizeria z ogórków ze śmietaną
- Przepis na domowe kabanosy
- Zupa pomidorowa z tostami
- Chaczapuri z serem i jajkiem
- Leczo z boczkiem i papryką
- Paella z owocami morza
- Szparagi z boczkiem
- Chlebek bananowy
Mam nadzieję, że po wojnie wróci prawidłowe nazewnictwo. Nazywanie wszystkiego ukraińskim w ramach “solidarności” nie wygra za nich wojny. Szanujmy polską kuchnię, poznawajmy jej historię i pochodzenie nazewnictwa.
Nazywanie pierogów ruskich ukraińskimi jest atakiem na tradycje ukraińską i polską. Ukraińcy mają swoje pierogi, które przygotowuje się zupełnie inaczej, pierogi ruskie są potrawa polską a ich nazwa nie odnosi się do Rosji, ruskie odnosi się do rusi, skąd też ruskie a nie rosyjskie. To, że ruś czerwona należy do obszary Ukrainy nie oznacza, że są to pierogi ukraińskie, te tereny należały do Polski, po wojnie ludzie z tamtych obszarów zostali przesiedleni na teren obecnej Polski, a Ukraińcy przez lata przyznawali, że pierogi ruskie nie należą do ich tradycji.
Polecamy przeczytanie pierwszego zdania wstępu – tam jest wyjaśnione wszystko, w tym pochodzenie nazwy pierogów (Ruś na obecnej Ukrainie) a zabieg ten jest wyłącznie solidarnościowy. Pozdrawiamy
Jestem z Ukrainy, pierogi ruskie są takie same jak wareniki po składnikach (jasne że smak nie taki samy ,w różnych regionach Ukrainy też różne smaki), tylko dodatki różnią się.