Pierogi ruskie jest to rodzaj pierogów przygotowywany z mąki, soli i wody oraz farszu twarogowo – ziemniaczanego. Bardzo popularny w Polsce i na Ukrainie, czyli na Rusi, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Podaje się je ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie podawano je posypane kminkiem. Jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty i grzybów). Są bardzo pyszne, delikatne i uwielbiane nawet przez dzieci. Przygotowanie pierogów ruskich wcale nie jest trudne, wystarczą tylko dobrej jakości składniki.
Mam nadzieję, że po wojnie wróci prawidłowe nazewnictwo. Nazywanie wszystkiego ukraińskim w ramach “solidarności” nie wygra za nich wojny. Szanujmy polską kuchnię, poznawajmy jej historię i pochodzenie nazewnictwa.
Nazywanie pierogów ruskich ukraińskimi jest atakiem na tradycje ukraińską i polską. Ukraińcy mają swoje pierogi, które przygotowuje się zupełnie inaczej, pierogi ruskie są potrawa polską a ich nazwa nie odnosi się do Rosji, ruskie odnosi się do rusi, skąd też ruskie a nie rosyjskie. To, że ruś czerwona należy do obszary Ukrainy nie oznacza, że są to pierogi ukraińskie, te tereny należały do Polski, po wojnie ludzie z tamtych obszarów zostali przesiedleni na teren obecnej Polski, a Ukraińcy przez lata przyznawali, że pierogi ruskie nie należą do ich tradycji.
Polecamy przeczytanie pierwszego zdania wstępu – tam jest wyjaśnione wszystko, w tym pochodzenie nazwy pierogów (Ruś na obecnej Ukrainie) a zabieg ten jest wyłącznie solidarnościowy. Pozdrawiamy
Jestem z Ukrainy, pierogi ruskie są takie same jak wareniki po składnikach (jasne że smak nie taki samy ,w różnych regionach Ukrainy też różne smaki), tylko dodatki różnią się.