Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kuchnia PRL. Blok czekoladowy
Kuchnia PRL. Blok czekoladowy

Kuchnia PRL. Blok czekoladowy

W czasach PRL słodycze były dostępne w ograniczonym zakresie. Bardzo rzadko można było dostać coś czekoladowego a jak już zdobyło się jakimś cudem czekoladę, to była ona marnej jakości.

Dlatego też taką popularnością cieszyły się bloki czekoladowe. Nie miały one wiele wspólnego z dzisiejszą prawdziwą czekolada, lecz w tych ciężkich czasach pozwalały na zaspokojenie podniebień nawet najbardziej wybrednych łasuchów.

Kuchnia PRL. Blok czekoladowy

Kuchnia PRL. Blok czekoladowy

5 z 11 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeseryKuchnia: Polska, PRLTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

250

kcal

Domowy blok czekoladowy w czasach PRL był odpowiedzią na ciągłe braki czekolady na rynku. Miał swój unikatowy smak, patrząc z dzisiejszego punktu, lecz bardzo pyszny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 400 ml 400 mleka

  • 25 dag 25 masła

  • 1 szklanka 1 cukru

  • 3 łyżki 3 kakao

  • 10 g 10 cukru waniliowego

  • 500 g 500 mleka w proszku


Sposób przygotowania:

  • Podgrzewamy mleko, dodajemy masło, cukier, kakao i cukier waniliowy.
  • Odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy mleko w proszku, stale mieszając. Możemy dodać różne dodatki np. pokruszone herbatniki i bakalie.
  • Formę wykładamy folią i przekładamy masę. Wkładamy do lodówki.

Uwagi:

  • Na podstawie A. Fiedoruk, Prywatne smaki PRL-u, Poznań 2011

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*