Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Budyń karmelowy z płatkami migdałów
Budyń karmelowy z płatkami migdałów

Budyń karmelowy z płatkami migdałów

Budyń – przysmak z dzieciństwa mojego pokolenia. Taki podwieczorek to było coś, za czym tęsknię do tej pory. Ciepły deser mleczny z kostkami zatopionej czekolady wewnątrz budyniu. Muszę przyznać że karmelowa wersja domowego budyniu była moją ulubioną. Tak łatwo ją przyrządzić, wystarczy jedynie skarmelizować cukier na patelni – właśnie w ten sposób powstanie płynny karmel, który nada smak budyniowi.

Domowy budyń karmelowy z migdałami i karmelową czekoladką

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

160

kcal

Domowy budyń karmelowy z prawdziwym domowym karmelem. Dla zwiększenia rozkoszy kostki karmelowej czekolady Wedla i płatki migdałowe.

Składniki:

  • BUDYŃ KARMELOWY
  • 500 ml mleka

  • 1/2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 żółtko

  • 3 łyżki zwykłego cukru

  • PONADTO
  • 3 łyżki płatków migdałowych

  • kilka kostek czekolady karmelowej od Wedla


Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wlej 350 ml mleka, dodaj pół łyżki masła, ustaw na palniku i na niewielkiej mocy ognia doprowadź do zagotowania.
  • W między czasie pozostałą ilość mleka, czyli 150 ml dokładnie rozmieszaj z obiema mąkami i żółtkiem. Najlepiej jeśli użyjesz do tego celu rózgi kuchennej lub miksera elektrycznego. Mieszanina musi być gładka, pozbawiona grudek.
  • Na malutką patelnię wsyp 3 łyżki cukru i podgrzewaj na minimalnej mocy palnika, aż cukier się upłynni i lekko skarmelizuje. Pod żadnym pozorem nie mieszaj cukru łyżką, gdyż to najprostsza droga do przypalenia karmelu. Pozwól mu samemu rozpuścić się i lekko zbrązowieć.
  • Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć i lekko unosić się ku górze garnuszka, wlej do niego płynny karmel oraz mieszankę mleka z mąkami i żółtkiem. Energicznie mieszając rózgą kuchenną podgrzewaj jeszcze kolejne 2 – 3 minut, aż budyń się zagęści.
  • Na koniec karmelowy budyń rozlej do miseczek. Do gorącego budyniu włóż kostki karmelowej czekolady, która przyjemnie rozpuści się od ciepła. Na koniec posyp płatkami migdałów.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*