Strona główna | Blog | Produkty przeciwzapalne, które powinieneś jeść.
Produkty przeciwzapalne, które powinieneś jeść.

Produkty przeciwzapalne, które powinieneś jeść.

Prawdopodobnie słyszałeś, że środki przeciwzapalne są dla ciebie dobre, ale dlaczego? A jak mogą ci pomóc? Po pierwsze, ważne jest, aby zrozumieć, czym jest zapalenie ciała i dlaczego może być szkodliwe. W rzeczywistości istnieją dwa typy: ostry i przewlekły. To pierwsze nie jest zbyt trudne. Ostre zapalenie jest częścią gojenia i jest normalną, zdrową reakcją na obrażenia lub infekcję.

Zasadniczo, gdy tylko twoje ciało rozpozna coś obcego – na przykład drobnoustrój, pyłek lub substancję chemiczną, zaczyna działać, aby się go pozbyć. Robi to poprzez aktywację układu odpornościowego, który wyzwala proces zwany zapaleniem. Zapalenie pomaga pozbyć się szkodliwego organizmu. Ale czasami to zapalenie trwa nadal, nawet gdy nie ma „najeźdźcy z zagranicy”. To się nazywa przewlekłe zapalenie.

Przewlekłe stany zapalne zaczynają się jako ostre, ale potem nie ustępują. Stwarza to nowe środowisko w obszarze urazu, ponieważ czynniki zapalne „mówią” komórkom ciała, aby umarły i zastąpiły się nowymi komórkami. Dzięki tak szybkiemu obrotowi komórek istnieje większe prawdopodobieństwo pojawienia się komórki z defektem genetycznym. Przewlekłe zapalenie wiąże się między innymi z wyższym ryzykiem raka, cukrzycy, astmy, depresji, zespołu metabolicznego i miażdżycy tętnic (stwardnienie tętnic).

Przewlekłe stany zapalne mogą również mieć dość duży wpływ na prostoty codziennego życia. Nadmierne zapalenie wewnętrzne odgrywa kluczową rolę w wielu problemach, w tym w bólu stawów, letargu, przybieraniu na wadze, chorobach autoimmunologicznych, problemach ze snem, bólach głowy i wiele innych.

Dieta wielu z nas jest bogata w produkty przetworzone i bogate w tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, cukry i oleje tropikalne. Te pokarmy nie są dobre dla twojego serca, a badania wykazały, że spożywanie dużej ilości tych „prozapalnych” pokarmów wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka i śmierci. Zapalenie jest mechanizmem leżącym u podstaw wielu chorób, w tym raka, cukrzycy i chorób serca.

Z drugiej strony niektóre pokarmy zawierają pomocne składniki, które skutecznie zmniejszają ilość stanów zapalnych w organizmie. Składniki żywności o działaniu przeciwzapalnym są w stanie tłumić zapalne wiadomości wysyłane przez nasze ciało.

Być może już wiesz, że pokarmy takie jak brokuły, kapusta, kalafior, jagody i ciemne, liściaste warzywa są supergwiazdami przeciwzapalnymi. Ale mamy listę sześciu innych przeciwzapalnych produktów, które możesz włączyć do swojej diety, z których niektóre mogą Cię zaskoczyć:

  1. Jogurt i inne produkty fermentowane
    Sfermentowana żywność działa zarówno przeciwzapalnie, jak i korzystnie dla zdrowia jelit. Przywraca zdrową równowagę bakterii w jelitach, co pomaga utrzymać stan zapalny pod kontrolą. Nawet jeśli nie jesteś fanem bardziej egzotycznych produktów fermentowanych, takich jak kapusta kiszona lub kimchi, łatwo jest włączyć tę kategorię do codziennej diety, ponieważ kwalifikuje się jogurt i większość dojrzałych serów. Wybierając jogurt najlepiej wybrać wersję o niskiej zawartości cukru z żywymi kulturami.
  2. Czysty syrop klonowy
    Duma i radość Kanady jaką jest syrop klonowy ma właściwości przeciwzapalne. Naukowcy zidentyfikowali ponad 67 różnych związków roślinnych lub polifenoli, z których dziewięć jest unikatowych dla czystego syropu klonowego. Jeden z tych polifenoli, o nazwie Quebecol, naturalnie powstaje, gdy sok jest gotowany w celu wytworzenia syropu klonowego. Quebecol jak wykazano, że zmniejsza stan zapalny w ciele. Nie szalej jednak na syropie klonowym, ponieważ wciąż jest pełen kalorii. I upewnij się, że spożywasz prawdziwy produkt w przeciwieństwie do imitacji „syropu klonowego” lub syropu naleśnikowego. Nie mają one żadnych zalet przeciwzapalnych.
  3. Tłuste ryby
    Omega-3 od dawna są supergwiazdami odżywczymi, najczęściej i obficie znajdowanymi w tłustych rybach, takich jak tuńczyk, sardynki i łosoś, a także orzechy włoskie, nasiona chia i nasiona lnu. Kwasy tłuszczowe omega-3 w tłustych rybach i jednonienasycone tłuszcze w orzechach i nasionach pomagają zmniejszyć prekursory wywołujące stany zapalne. Zamiast kwasów Omega-3, wiele osób preferuje ich mniej korzystne, powodujące stany zapalne kuzynki – kwasy tłuszczowe Omega-6, często występujące w olejach roślinnych, orzechach i produktach mlecznych (należy zauważyć, że ludzie potrzebują pewnej ilości Omega-6), jednak zwykle otrzymują zbyt dużo i zwykle nie pochodzą z najlepszych źródeł).
  4. Kurkuma
    Popularna przyprawa, najczęściej znajdowana w indyjskim jedzeniu, kurkuma „zawiera silny przeciwzapalny związek zwany kurkuminą. Jedzenie czarnego pieprzu z kurkumą może znacznie poprawić wchłanianie kurkuminy. Jednak aby uzyskać korzyści, trzeba jeść znacznie więcej kurkumy niż jest to stosowane w typowej kuchni. Tak więc wiele osób przyjmuje zamiast tego kurkuminę.
  5. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
    W końcu nie wszystkie oleje są złe! Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonienasycone tłuszcze i przeciwutleniacze, które chronią komórki w twoim ciele i zmniejszają stany zapalne. Nie zawsze najlepiej nadaje się do gotowania, ale idealnie nadaje się do dressingów do sałatek i do przystawek warzywnych.
  6. Ciemna czekolada
    Celowo na koniec zostawiliśmy to, co najlepsze. Rzeczywiście, ciemna czekolada jest znana z tego, że jest wypełniona przeciwutleniaczami zmniejszającymi stany zapalne. Najlepiej zdecydować się na ciemną czekoladę, która zawiera co najmniej 70 procent kakao.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*