Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Prosta tarta szarlotka sypana bez miksera
Prosta tarta szarlotka sypana bez miksera

Prosta tarta szarlotka sypana bez miksera

Jabłecznik z prostych składników i prosty w przygotowaniu, jabłecznik idealny. Do upieczenia poniższego ciasta z jabłkami nie potrzebujesz miksera, wystarczy ostre metalowe tarło. Szarlotka robi się praktycznie sama, nawet kruszonka na jej wierzchu powstaje praktycznie sama, zdziwisz się jak łatwy jest ten przepis. Grysik, czyli kasza manna nadaje fantastycznej konsystencji, dzięki niej ciasto nie jest suche, jak w przypadku dodania samej mąki pszennej. Po upieczeniu na górze ciasta tworzy się cudowna skarmelizowana tafla, coś przypominającego połączenie maślanej kruszonki i skorupki cukru na Crème brûlée.

Prosta szarlotka sypana przygotowana na tarce

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

320

kcal

Jabłecznik idealny, ścierany na tarce. Szarlotka sypana bez użycia miksera. Ciasto z jabłkami z kilku prostych składników.

Składniki:

  • 1,5 kg twardych jabłek (około 8 – 10 sztuk)

  • 150 g mąki pszennej

  • 200 g kaszy mannej

  • 150 g zwykłego cukru

  • 1 łyżeczki cynamonu

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 200 g masła schłodzonego, twardego


Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, jej dno i ścianki wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Na samo dno wyłóż bardzo cienką warstwę tartych jabłek, taką by tylko pokryła cienko powierzchnię dna blaszki.
  • Do miski przesyp mąkę pszenną, kaszę manną, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj do połączenia i podziel je na 3 mniej więcej równe części. Pierwszą część wysyp na cienką warstwę jabłek, przykryj tartymi jabłkami, ponownie wysyp suche składniki, na wierzch jabłka i ostatnia warstwa proszku. W sumie 3 warstwy jabłek oddzielone 3 warstwami składników w proszku.
  • Na sam wierzch ciasta zetrzyj na tarce całą kostkę masła. Szarlotkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*