Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Prosta tarta szarlotka sypana bez miksera
Prosta tarta szarlotka sypana bez miksera

Prosta tarta szarlotka sypana bez miksera

Jabłecznik z prostych składników i prosty w przygotowaniu, jabłecznik idealny. Do upieczenia poniższego ciasta z jabłkami nie potrzebujesz miksera, wystarczy ostre metalowe tarło. Szarlotka robi się praktycznie sama, nawet kruszonka na jej wierzchu powstaje praktycznie sama, zdziwisz się jak łatwy jest ten przepis. Grysik, czyli kasza manna nadaje fantastycznej konsystencji, dzięki niej ciasto nie jest suche, jak w przypadku dodania samej mąki pszennej. Po upieczeniu na górze ciasta tworzy się cudowna skarmelizowana tafla, coś przypominającego połączenie maślanej kruszonki i skorupki cukru na Crème brûlée.

Prosta szarlotka sypana przygotowana na tarce

Prosta szarlotka sypana przygotowana na tarce

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

320

kcal

Jabłecznik idealny, ścierany na tarce. Szarlotka sypana bez użycia miksera. Ciasto z jabłkami z kilku prostych składników.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1,5 kg 1,5 twardych jabłek (około 8 – 10 sztuk)

  • 150 g 150 mąki pszennej

  • 200 g 200 kaszy mannej

  • 150 g 150 zwykłego cukru

  • 1 łyżeczki 1 cynamonu

  • 1 czubata łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 200 g 200 masła schłodzonego, twardego


Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, jej dno i ścianki wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Na samo dno wyłóż bardzo cienką warstwę tartych jabłek, taką by tylko pokryła cienko powierzchnię dna blaszki.
  • Do miski przesyp mąkę pszenną, kaszę manną, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj do połączenia i podziel je na 3 mniej więcej równe części. Pierwszą część wysyp na cienką warstwę jabłek, przykryj tartymi jabłkami, ponownie wysyp suche składniki, na wierzch jabłka i ostatnia warstwa proszku. W sumie 3 warstwy jabłek oddzielone 3 warstwami składników w proszku.
  • Na sam wierzch ciasta zetrzyj na tarce całą kostkę masła. Szarlotkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*