Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Świąteczny barszcz czerwony
Świąteczny barszcz czerwony

Świąteczny barszcz czerwony

Barszcz czerwony jest to zupa popularna w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Przyrządzana jest na wywarze z buraków i kości oraz zaprawiana kwasem burakowym. Może występować w czystej postaci lub zabielana śmietaną. Podawany najczęściej z ziemniakami lub jajkiem, rzadziej z uszkami czy krokietami. Barszcz czerwony kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, ponieważ jest główną potrawą podawaną w tym czasie na stole. W smaku jest pyszny, intensywny i esencjonalny. Jego przygotowaniem jest bardzo proste, a dobrze przyprawiony ma działanie rozgrzewające. Łączy w sobie lekko kwaskowaty, ostry i delikatnie słodki smak.

Świąteczny barszcz czerwony

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Barszcz czerwony jest to zupa popularna w Europy Środkowej i Wschodniej. Przyrządzana na wywarze z buraków i kości oraz zaprawiana kwasem.

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 2,5 L wody

  • 1 porcja włoszczyzny

  • 5 suszonych grzybów

  • 2 ząbki czosnku

  • 500 ml zakwasu z buraków

  • Przyprawy do barszczu:
  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • kwasek cytrynowy

  • majeranek

  • ziele angielskie

  • liść laurowy


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności buraki obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości.
  • Tak przygotowane przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku oraz suszone grzyby i zagotować.
  • Gotować na małym ogniu, do momentu, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Następnie dodać do barszczu zakwas oraz majeranek i jeszcze chwilę gotować cały czas na małym ogniu i nie dopuścić do zagotowania.
  • Barszcz doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*