Jest to rodzaj pizzy włoskiej, której skład może zaskoczyć nie jedną osobę. Jak to mówią sekret tkwi w prostocie. W skład pizzy wchodzą: pomidory, czosnek i oregano. Dzięki temu można swoją uwagę zwrócić bardziej na dobrze przygotowane ciasto. Ciekawe jest to, że nazwę zawdzięcza się składnikom pizzy, które są łatwe w przechowywaniu dlatego też były one używane przez żeglarzy podczas długich podróży.
Pizza Marinara – jest naturalnie “wegańska”, wręcz minimalistyczna, taka podstawa klasyki. To tylko cienkie ciasto, oliwa, sos pomidorowy, czosnek i bazylia. Niektórzy dodają jeszcze pieczarki, cebulę i rukolę, a w wersji bardziej wykwintnej bakłażana i boczniaki. Dzięki temu, że składników jest niewiele, każdy z nich jest wyczuwalny. Jest prosta i wyrazista. Robi się ją dosyć szybko i nie wymaga większych zdolności kulinarnych.