Pizza Marinera. Oryginalny przepis

Pizza Marinara. Oryginalny przepis

Jest to rodzaj pizzy włoskiej, której skład może zaskoczyć nie jedną osobę. Jak to mówią sekret tkwi w prostocie. W skład pizzy wchodzą: pomidory, czosnek i oregano. Dzięki temu można swoją uwagę zwrócić bardziej na dobrze przygotowane ciasto. Ciekawe jest to, że nazwę zawdzięcza się składnikom pizzy, które są łatwe w przechowywaniu dlatego też były one używane przez żeglarzy podczas długich podróży.

Pizza Marinara

4 z 2 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

255

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę marinara do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 8 g 8 drożdży instant

  • 150 ml 150 letniej wody

  • 1/2 łyżeczki 1/2 cukru

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml 250 passaty pomidorowej

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 1 łyżeczka 1 suszonego oregano

  • 1 szczypta 1 soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy marinara
  • 3 ząbki 3 czosnku

  • 12 listków 12 bazylii

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy marinara
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Obierz czosnek i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Poukładaj plasterki równomiernie na pizzy.
  • Listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Poukładaj równomiernie na pizzy.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200C. Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 15 minut (lub odpowiedniego zarumienienia).

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Pizza Marinara – jest naturalnie “wegańska”, wręcz minimalistyczna, taka podstawa klasyki. To tylko cienkie ciasto, oliwa, sos pomidorowy, czosnek i bazylia. Niektórzy dodają jeszcze pieczarki, cebulę i rukolę, a w wersji bardziej wykwintnej bakłażana i boczniaki. Dzięki temu, że składników jest niewiele, każdy z nich jest wyczuwalny. Jest prosta i wyrazista. Robi się ją dosyć szybko i nie wymaga większych zdolności kulinarnych.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*