Wyborne danie obiadowe w postaci pulpecików z mięsa wołowego, duszonych w sosie z musztardą sarepską. Lekko pikantne, o głębokim smaku i aromacie. Nie sposób nie podjadać już w trakcie gotowania.
Pulpeciki w sosie musztardowym z gorczycą i koperkiem
4
porcje20
min.20
min.220
kcalPulpeciki z mięsa wołowego w sosie musztardowym z gorczycą i koperkiem. Sos z dodatkiem pikantnej musztardy sarepskiej smakuje obłędnie.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- PULPETY
500 g 500 mięsa mielonego wołowego
1 1 surowe jajko ekologiczne
3 bu 3 bułki tartej
garść posiekanego koperku
1 łyżeczka 1 musztardy
1 łyżeczka 1 gorczycy
sól i pieprz
- SOS MUSZTARDOWY
1 litr 1 bulionu jarzynowego
garść posiekanego koperku
5 łyżeczek 5 musztardy sarepskiej
100 ml 100 śmietanki 30 %
3 łyżki 3 mąki pszennej
sól i pieprz
- DODATKOWO DO PODANIA
2 woreczki 2 kaszy gryczanej
Sposób przygotowania:
- PULPETY
- Mięso mielone zagnieć ręką do uzyskania gładkiej, napowietrzonej struktury. Dodaj jajko, bułkę tartą, musztardę i odrobinę świeżego koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.
- Z mięsa uformuj niewielkie okrągłe kulki.
- SOS MUSZTARDOWY
- Na głębokiej patelni rozgrzej klarowny bulion. Dodaj posiekany koperek, nasiona gorczycy i musztardę sarepską.
- Gdy sos zacznie się gotować, ułóż w nim pulpeciki i gotuj dalej pod przykryciem. Mięso powinno się ściąć i zmienić odcień na znacznie jaśniejszy.
- Po tym czasie zmniejsz ogień, pulpeciki odsuń w kierunku krawędzi patelni. Do kubka wlej śmietanę 30 % oraz wsyp mąkę. Wlej niewielką ilość gorącego bulionu i wymieszaj energiczne najlepiej rogolką. Zahartowaną śmietankę przelej do sosu na patelni. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę na niewielkim ogniu.
- Pulpety z sosem podawaj z kaszą gryczaną. Kaszę gotuj we wrzątku przez 20 minut. Po ugotowaniu nałóż do głębokich talerzy i polej sosem z pulpecikami mięsnymi.
Uwagi:
- Pulpeciki z sosem musztardowym możesz zaserwować z kaszą lub ryżem, w obu przypadkach będą obłędnie smaczne.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Sos wyjadalam łyżką z patelni i nie mogłam się powstrzymać 😛
doskonały sos musztardowy, z chrupiącą gorczycą, po prostu pycha
przepyszny obiad a sos wyszedł wręcz wyśmienity
bardzo aromatyczny musztardowy sos