Pulpeciki w sosie musztardowym z gorczycą

Pulpeciki w sosie musztardowym z gorczycą

Wyborne danie obiadowe w postaci pulpecików z mięsa wołowego, duszonych w sosie z musztardą sarepską. Lekko pikantne, o głębokim smaku i aromacie. Nie sposób nie podjadać już w trakcie gotowania.

Pulpeciki w sosie musztardowym z gorczycą i koperkiem

Pulpeciki w sosie musztardowym z gorczycą i koperkiem

5 z 57 głosów
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Pulpeciki z mięsa wołowego w sosie musztardowym z gorczycą i koperkiem. Sos z dodatkiem pikantnej musztardy sarepskiej smakuje obłędnie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • PULPETY
  • 500 g 500 mięsa mielonego wołowego

  • 1 1 surowe jajko ekologiczne

  • 3 bu 3 bułki tartej

  • garść posiekanego koperku

  • 1 łyżeczka 1 musztardy

  • 1 łyżeczka 1 gorczycy

  • sól i pieprz

  • SOS MUSZTARDOWY
  • 1 litr 1 bulionu jarzynowego

  • garść posiekanego koperku

  • 5 łyżeczek 5 musztardy sarepskiej

  • 100 ml 100 śmietanki 30 %

  • 3 łyżki 3 mąki pszennej

  • sól i pieprz

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • 2 woreczki 2 kaszy gryczanej

Sposób przygotowania:

  • PULPETY
  • Mięso mielone zagnieć ręką do uzyskania gładkiej, napowietrzonej struktury. Dodaj jajko, bułkę tartą, musztardę i odrobinę świeżego koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.
  • Z mięsa uformuj niewielkie okrągłe kulki.
  • SOS MUSZTARDOWY
  • Na głębokiej patelni rozgrzej klarowny bulion. Dodaj posiekany koperek, nasiona gorczycy i musztardę sarepską.
  • Gdy sos zacznie się gotować, ułóż w nim pulpeciki i gotuj dalej pod przykryciem. Mięso powinno się ściąć i zmienić odcień na znacznie jaśniejszy.
  • Po tym czasie zmniejsz ogień, pulpeciki odsuń w kierunku krawędzi patelni. Do kubka wlej śmietanę 30 % oraz wsyp mąkę. Wlej niewielką ilość gorącego bulionu i wymieszaj energiczne najlepiej rogolką. Zahartowaną śmietankę przelej do sosu na patelni. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę na niewielkim ogniu.
  • Pulpety z sosem podawaj z kaszą gryczaną. Kaszę gotuj we wrzątku przez 20 minut. Po ugotowaniu nałóż do głębokich talerzy i polej sosem z pulpecikami mięsnymi.

Uwagi:

  • Pulpeciki z sosem musztardowym możesz zaserwować z kaszą lub ryżem, w obu przypadkach będą obłędnie smaczne.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

4 komentarze

  1. Sos wyjadalam łyżką z patelni i nie mogłam się powstrzymać 😛

  2. doskonały sos musztardowy, z chrupiącą gorczycą, po prostu pycha

  3. przepyszny obiad a sos wyszedł wręcz wyśmienity

  4. jembolubie

    bardzo aromatyczny musztardowy sos

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*