Przepis | Strona główna | Blog | Puszyste i chrupiące gofry – jak wybrać dobrą gofrownicę?
Puszyste i chrupiące gofry - jak wybrać dobrą gofrownicę?

Puszyste i chrupiące gofry – jak wybrać dobrą gofrownicę?

Pyszne i chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami to niezapomniany smak dzieciństwa. Przywodzą na myśl słoneczne, letnie dni nad morzem. Tak wyjątkowy deser można mieć w swoim domu na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku. Wystarczy dobry przepis na gofry i odpowiednia gofrownica. Jakie parametry powinno mieć to urządzenie, aby gofry smakowały jak te z budki?

Puszyste i chrupiące gofry - jak wybrać dobrą gofrownicę?

Moc i regulacja temperatury

Najważniejszym parametrem jest moc urządzenia. Im większa ilość watów, tym lepiej. Nie chodzi tylko o czas wypieku (chociaż on też nie jest bez znaczenia), ale smak. Wyższa moc sprawia, że płytki urządzenia lepiej się nagrzewają. Dzięki czemu gofry są bardziej chrupiące z zewnątrz i jednocześnie puszyste w środku. Sprzęt o małej ilości watów będzie wypiekał wafle wolniej, a ich konsystencja będzie gumowata lub twarda. Minimalna ilość watów to co najmniej 1000 W, ale optymalna będzie minimum 1500 W. Ważne, aby urządzenie miało również możliwość regulacji temperatury. W ten sposób będziemy mieli możliwość wpłynąć na stopień ich wypieczenia.

Płytki

Ze względów praktycznych płytki w gofrownicy powinny być wykonane z tworzywa nieprzywierającego np. teflonu czy ceramiki. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć już upieczone gofry. Funkcjonalnym rozwiązaniem są również urządzania z wyjmowanymi płytkami. Pomoże to w czyszczeniu ich pod bieżącą wodą, docierając do trudno dostępnych zakamarków.

Obudowa

Istotna, nie tylko ze zabiegów estetycznych jest obudowa. Warto pamiętać, że powłoka wykonana z tworzywa sztucznego jest mniej trwała niż obudowa metalowa. Ponadto, jeśli dzieci będą uczestniczyły w procesie przygotowania gofrów, warto wybrać model z termoizolacyjną obudową. Dzięki temu unikniemy poparzenia. Dla większego bezpieczeństwa warto także wybrać urządzenie o antypoślizgowych nóżkach. Ponadto, praktyczniej będzie kupić sprzęt z dłuższym kablem. Dzięki niemu gofrownicę będzie można ustawić w dowolnym miejscu.

Pysznymi goframi jak z nadmorskiej budki można cieszyć się we własnym domu. Wystarczy sprawdzony przepis i dobrej jakości gofrownica. Kupując to urządzanie, warto wybrać sprzęt o dużej mocy, z solidną obudową i płytkami wykonanymi z powłoki nieprzywierającej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image