Przepis | Strona główna | Blog | Schab. Co warto wiedzieć o mięsie schabowym?
Schab. Co warto wiedzieć o mięsie schabowym?

Schab. Co warto wiedzieć o mięsie schabowym?

Ogólnie należy powiedzieć, że kiedy zdarzyło się nam zakupić większą ilość mięsa, wtedy lepiej jest mrozić większe porcje wieprzowiny niż pojedyncze kawałki, na przykład kotlety. Dzięki temu mięso nie straci soczystości.

Aby nasza wieprzowina była smaczna

A oto pomocne porady, które sprawią, że nasza wieprzowina będzie smaczna:

  1. Należy pamiętać o tym, że upieczone lub usmażone kawałki wieprzowiny powinny odpocząć – kotlety 5 minut czasu, natomiast duże pieczenie 20-35 minut czasu. Dopiero po tym czasie rozejdą się wewnątrz mięsa nadające smak soki.
  2. Należy wiedzieć, że odrobina tłuszczu dodaje smaku i sprawia, że wieprzowina jest soczysta. Natomiast jeżeli kawałki mięsa są chude, owińmy je plastrami boczku. Pieczoną w całości szynkę albo schab umieśćmy w siatce wędliniarskiej z pokrojoną słoniną. Schab możemy zaś piec w rękawie razem z kawałkiem boczku.
  3. Do smażenia wybierajmy schab, szynkę lub polędwiczki. Na grillu sprawdza się: karkówka, boczek oraz schabowe z kostką. Do pieczenia wybierajmy szynkę, żeberka i schab (karkowy lub środkowy). Te ostatnie podobnie jak szynkę, golonkę, łopatkę czy żeberka, możemy także dusić

Najczęstsze błędy żywieniowe Polaków

My Polacy bardzo lubimy dobrą kuchnię. Żadne spotkanie towarzyskie, czy to rodzinne czy zawodowe nie może obyć się bez dobrego jedzenia. Szczególnie lubimy domową, typową polską kuchnię. Na obiad chętnie zjemy zupę a do tego drugie danie koniecznie z mięsem. Typowe popularne dania obiadowe to kotlet schabowy, kotlet z piersi kurczaka, karkówka w sosie własnym czy zrazy wołowe. Bardzo chętnie jadamy także pierogi, pyzy czy placki ziemniaczane.

W ciągu dnia ze względu na wygodę i szybkość spożywania najczęściej jadamy kanapki. Z kolei na śniadaniach królują jajka w postaci jajecznicy albo na miękko. Jako przekąski między posiłkami chętnie spożywamy frytki, kebaby, chipsy, słodycze. Pijemy także dużo piwa i napoi gazowanych. Jak widać kuchnia typowego Polaka do zdrowych nie należy. Nasze główne grzechy to częste smażenie potraw, spożywanie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa oraz jadanie fast foodów.

Polacy spożywają także za dużo węglowodanów prostych w postaci różnych gotowych produktów piekarniczych z białej mąki. Zdecydowanie za mało spożywamy świeżych warzyw. Jakoś nie mogą u nas przyjąć się na przykład koktajle warzywne. Wielu z nas popełnia także ten błąd, że jada zbyt późne kolacje. Aby więc zadbać o swoje zdrowie warto wprowadzać stopniowo zmiany do codziennej diety.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*