Schab pieczony na kanapki

Schab pieczony na kanapki

Pewnie zdajesz sobie sprawę jak ciężko znaleźć w sklepach wędlinę z dobrym składem. Nawet w dobrej masarni niekiedy ciężko o szynkę bez konserwantów, gdyż to właśnie one zapewniają wędlinie dłuższą datę przydatności do spożycia. Poszukując czegoś zdrowego na nasze śniadaniowe kanapki, postanowiłam kolejny raz przygotować samodzielnie swojską szynkę ze schabu. Przepis jest niezwykle prosty, wystarczy że posmarujesz mięso błyskawiczną marynatą, zostawisz na całą noc by nabrało jak najwięcej smaczku i później upieczesz w piekarniku. Kanapka ze świeżego pieczywa plus domowa wędlina ze schabu jest przepyszna.

Wędlina kanapkowa z pieczonego schabu

Wędlina kanapkowa z pieczonego schabu

4 z 13 głosów
Danie: WędlinaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

kg
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

1

godz. 

10

min.
Kalorie

230

kcal

Domowa wędlina z pieczonego schabu. Pieczony schab na kanapkę, zdrowa wędlina bez konserwantów, najlepszy skład.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 kawałek schabu

  • 70 ml 70 oleju rzepakowego

  • 1 łyżka 1 musztardy stołowej lub miodowej

  • 1 łyżka 1 suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka 1 czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka 1 słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki 1/2 ostrej papryki

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • W miseczce przygotuj marynatę do mięsa. Olej rzepakowy, musztardę stołową oraz wszelkie przyprawy: majeranek, czosnek granulowany, słodką i ostrą paprykę, sól oraz pierz wymieszaj razem do dokładnego połączenia.
  • Kawałek schabu ponakłuwaj wykałaczką z każdej strony. Przygotowaną marynatą posmaruj schab. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na mniej więcej 12 godzin (najlepiej na całą noc).
  • Rano rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni na grzanie góra dół. Wędlinę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 40 minut z jednej strony, później przewróć dołem do góry i piecz kolejne 30 minut. Upieczoną wędlinę kanapkową zostaw do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w lodówce, zjedz w przeciągu 3 dni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. Czy taki gotowy schab nadaje się do mrożenia? Jeśli tak to w całości czy w plasterkach?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*