Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Musowy sernik truskawkowy na zimno bez pieczenia
Musowy sernik truskawkowy na zimno bez pieczenia

Musowy sernik truskawkowy na zimno bez pieczenia

Sernik ze świeżych truskawek doskonały na lato: zimny i bez pieczenia. Delikatny mus truskawkowo – jogurtowy na spodzie z biszkoptów, sprawdzi się świetnie w upalne dni. To taki truskawkowy koktajl w formie deseru.

Zimny sernik z musu truskawkowego

5 od 20 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

130

kcal

Musowy sernik ze świeżymi truskawkami. Sernik truskawkowy na zimno bez pieczenia i bez sera, na spodzie z biszkoptów lady fingers.

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek

  • 400 g jogurtu greckiego

  • 200 ml śmietanki deserowej 36 %

  • 1/4 szklanki cukru pudru

  • 4 łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • 100 g biszkoptów lady fingers


Sposób przygotowania:

  • Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Kilka truskawek pozostawiamy do dekoracji, pozostałe umieszczamy w naczyniu razem z jogurtem greckim, słodką śmietanką i cukrem pudrem. Blendujemy tworząc coś w rodzaju truskawkowego koktajlu.
  • Żelatynę zalewamy w miseczce około 70 ml wrzącej wody, mieszamy ją szybko i dokładnie, by nie powstały żadne grudki.
  • Mieszankę wlewamy natychmiast do truskawkowo jogurtowej masy i miksujemy na wysokich obrotach miksera.
  • Na dnie formy układamy biszkopty. Wylewamy na nie gotową masę truskawkową. Na wierzch układamy dekoracyjnie plasterki truskawek. Wstawiamy do lodówki na 120 minut do całkowitego stężenia,

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

3 komentarze

  1. Na jaką foremkę podane są składniki?

  2. Margerita

    pyszny sernik truskawkowy, lekki i zimny, super przepis!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*