Sernik ze świeżych truskawek doskonały na lato: zimny i bez pieczenia. Delikatny mus truskawkowo – jogurtowy na spodzie z biszkoptów, sprawdzi się świetnie w upalne dni. To taki truskawkowy koktajl w formie deseru.
Zimny sernik z musu truskawkowego
Porcje
10
porcjePrzygotowanie
20
min.Chłodzenie
2
godz.Kalorie
130
kcalMusowy sernik ze świeżymi truskawkami. Sernik truskawkowy na zimno bez pieczenia i bez sera, na spodzie z biszkoptów lady fingers.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g 500 świeżych truskawek
400 g 400 jogurtu greckiego
200 ml 200 śmietanki deserowej 36 %
1/4 szklanki 1/4 cukru pudru
4 łyżki 4 żelatyny spożywczej uniwersalnej
100 g 100 biszkoptów lady fingers
Sposób przygotowania:
- Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Kilka truskawek pozostawiamy do dekoracji, pozostałe umieszczamy w naczyniu razem z jogurtem greckim, słodką śmietanką i cukrem pudrem. Blendujemy tworząc coś w rodzaju truskawkowego koktajlu.
- Żelatynę zalewamy w miseczce około 70 ml wrzącej wody, mieszamy ją szybko i dokładnie, by nie powstały żadne grudki.
- Mieszankę wlewamy natychmiast do truskawkowo jogurtowej masy i miksujemy na wysokich obrotach miksera.
- Na dnie formy układamy biszkopty. Wylewamy na nie gotową masę truskawkową. Na wierzch układamy dekoracyjnie plasterki truskawek. Wstawiamy do lodówki na 120 minut do całkowitego stężenia,
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Domowy kompot z truskawekSernik nowojorski na domowo
Sernik kajmakowy z masą krówkową
Sernik czekoladowy mus z borówkami amerykańskimi
Fit sernik. Sernikowe kubeczki z solonym karmelem
Sernik chałwowy na jogurtach greckich
Na jaką foremkę podane są składniki?
U mnie foremka ma 16cm średnicy
pyszny sernik truskawkowy, lekki i zimny, super przepis!