Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Musowy sernik truskawkowy na zimno bez pieczenia
Musowy sernik truskawkowy na zimno bez pieczenia

Musowy sernik truskawkowy na zimno bez pieczenia

Sernik ze świeżych truskawek doskonały na lato: zimny i bez pieczenia. Delikatny mus truskawkowo – jogurtowy na spodzie z biszkoptów, sprawdzi się świetnie w upalne dni. To taki truskawkowy koktajl w formie deseru.

Zimny sernik z musu truskawkowego

5 od 19 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

130

kcal

Musowy sernik ze świeżymi truskawkami. Sernik truskawkowy na zimno bez pieczenia i bez sera, na spodzie z biszkoptów lady fingers.

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek

  • 400 g jogurtu greckiego

  • 200 ml śmietanki deserowej 36 %

  • 1/4 szklanki cukru pudru

  • 4 łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • 100 g biszkoptów lady fingers


Sposób przygotowania:

  • Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Kilka truskawek pozostawiamy do dekoracji, pozostałe umieszczamy w naczyniu razem z jogurtem greckim, słodką śmietanką i cukrem pudrem. Blendujemy tworząc coś w rodzaju truskawkowego koktajlu.
  • Żelatynę zalewamy w miseczce około 70 ml wrzącej wody, mieszamy ją szybko i dokładnie, by nie powstały żadne grudki.
  • Mieszankę wlewamy natychmiast do truskawkowo jogurtowej masy i miksujemy na wysokich obrotach miksera.
  • Na dnie formy układamy biszkopty. Wylewamy na nie gotową masę truskawkową. Na wierzch układamy dekoracyjnie plasterki truskawek. Wstawiamy do lodówki na 120 minut do całkowitego stężenia,

3 komentarze

  1. Na jaką foremkę podane są składniki?

  2. Margerita

    pyszny sernik truskawkowy, lekki i zimny, super przepis!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*