Sernik nowojorski w tradycyjnym wydaniu

Sernik nowojorski w tradycyjnym wydaniu

Z czym kojarzy nam się kuchnia amerykańska? Oczywiście na myśl przychodzą dania typu fast food, ale USA to nie tylko szybkie jedzenie. To także doskonałe ciasta, choćby brownie, szarlotki, ciasta owocowe i tytułowy sernik nowojorski. New York Cheesecake – bo o nim tu mowa – to rodzaj sernika o aksamitnej konsystencji na kruchym spodzie z kremową masą na górze. Podawany często z owocami. Tradycyjnie wypiekany w okrągłej foremce.

Sernik nowojorski w tradycyjnym wydaniu

Sernik nowojorski w tradycyjnym wydaniu

5 z 1 głos
Danie: WypiekiKuchnia: AmerykańśkaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

1

godz. 

20

min.
Kalorie

290

kcal

Przedstawiamy prosty i sprawdzony sposób na sernik nowojorski według amerykańskiej receptury. Koniecznie spróbuj upiec New York Cheesecake według tego przepisu. Wychodzi gładki i aksamitny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Spód sernika
  • 300 g 300 ciastek maślanych

  • 50 g 50 masła

  • Masa serowa
  • 1 t 1 tłustego sera zmielonego

  • 6 6 jajek

  • 5 5 żółtek

  • 250 g 250 cukru

  • 3 łyżeczki 3 naturalnego ekstraktu z wanilii

  • sok z połowy cytryny

  • Krem
  • 505 ml 505 kwaśnej śmietany 18%

  • 55 g 55 cukru pudru

  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka pokruszmy i wymieszajmy z roztopionym masłem. Masą wylepmy dno tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawmy do lodówki.
  • Składniki na masę serową dokładnie zmiksujmy (2 minuty) na gładko. Masę przełóżmy na przygotowany ciasteczkowy spód.
  • Na dolną półkę piekarnika wstawmy blachę do pieczenia, wypełnioną do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawmy w środku piekarnika. Piekarnik nagrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wstawmy tortownicę z sernikiem
  • Pieczmy 69-72 minut czasu, a następnie studźmy 10 minut w wyłączonym piekarniku, później uchylmy drzwiczki i studźmy jeszcze 10 minut czasu. Stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika, całkowicie wystudźmy sernik.
  • Śmietanę z cukrem pudrem ubijmy mikserem na krem. Rozsmarujmy na wierzchu sernika. Wstawmy ciasto do piekarnika ponownie do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy 10 minut czasu. Wyjmijmy i ostudźmy.
  • Sernik wyjmijmy z tortownicy na paterę. Wstawmy do lodówki na kilka godzin czasu. Przed podaniem udekorujmy owocami.

Uwagi:

  • Aby sernik był bardziej tradycyjny, zamiast naszego twarogu można użyć bardziej tradycyjnie serka kremowego typu philadelphia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*