Idealne ciasto, które będzie pasowało na każde spotkanie rodzinne to właśnie sernik z brzoskwiniami. Jest pracochłonny, ale gdy już jest gotowy satysfakcja gwarantowana. Zawsze jak widzę w cukierni to ciasto zastanawiam się jak oni to robią, że jest tak „ładny”. Teraz kiedy już opanowałam ten przepis do perfekcji, znam odpowiedź. Ten sernik to sernik luksusowy, na kruchym spodzie, z brzoskwiniami, pianką i kruszonką.
Sernik luksusowy z brzoskwiniami
12
porcji40
min.1
godz.30
min.330
kcalLuksusowy sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Sernikowa rozkosz pokryta puszystą pianką i kruszonką.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g mąki krupczatki
350 g margaryny
8 g proszku do pieczenia
500 g cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
7 jajek
1 kg mielonego sera na sernik (może być z wiaderka)
1 opakowanie budyniu śmietankowego
500 g brzoskwiń w syropie z puszki
Sposób przygotowania:
- KRUCHY SPÓD
- Do dużego naczynia wsypujemy całą mąkę, 250 g roztopionej margaryny, 200 g cukru, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i 2 jajka. Całość mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 różne części (najlepiej podzielić na 1/3 i 2/3). Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
- Następnie należy przygotować foremkę o wymiarach 25 x 35 centymetrów z umieszczonym w środku papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy w niej większą część ciasta i nakłuwamy widelcem. Foremkę z ciastem kruchym wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
- MASA SERNIKOWA
- Do większego naczynia dajemy twaróg, 100 g cukru, proszek budyniowy, 100 g roztopionej ostudzonej margaryny oraz 2 jajka. Całość miksujemy na najniższych obrotach miksera. Po paru minutach masa jest gotowa i przekładamy ją na ostygnięty spód ciasta.
- Przed włożeniem do piekarnika dekorujemy brzoskwiniami. Można je pokroić w grubsze paski lub kosteczki. Foremkę z przygotowanym ciastem znów dajemy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy bez termoobiegu przez około 1 godzinę.
- PIANKA I KRUSZONKA
- Pod koniec pieczenia ubijamy 5 białek z 200 g cukru – najlepiej przy pomocy miksera. Gdy masa jest już sztywna wykładamy ją na górę gorącego sernika oraz na sam wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Powinna nam powstać „skorupa” ciasta.
- Pieczemy kolejne 20 – 30 minut. Jeśli zacznie się góra przypalać najlepiej przykryć folią aluminiową i piec dalej do upływu podanego czasu.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku