Sezon na truskawki uważamy za otwarty

Sezon na truskawki uważamy za otwarty

Sezon na truskawki uważam za otwarty! Idąc miastem, czuję zapach, który się donosi z najbliższego “Świeżaka”. Już z daleka wiem, to są moje ulubione truskawki, na które czekałam cały rok. Oczywiście, jak zwykle, otwierają sezon ceny od 10 zł za małe opakowanie 500 g. Choć przyznam szczerze, oddam za nie nawet całą wypłatę! Szybko niosę do domu, przemywam pod letnią wodą i jem, bez jakiejkolwiek myśli o gotowaniu czegokolwiek. Po prostu je wcinam, bo się stęskniłam!

Truskawki są owocem o nieziemskim zapachu i niesamowitym smaku, który się wyróżnia spośród wszystkich innych zapachów oraz smaków świata. Oprócz tego, że są bardzo dobre, są też ładne. Można nimi ozdobić każdy deser, ciasto, lody, a nawet mięso, wszystko co będziemy chcieli!
Poza tym, że są ładne, pachnące, smaczne, są też korzystne. Mieszczą w sobie mnóstwo witamin, zwłaszcza witaminę C, a również liczne właściwości i wartości odżywcze. A na pocieszenie kobiet, dbających o sylwetkę, są też mało kaloryczne.

Podsumowując, truskawka jest połączeniem piękna, korzyści, smaku oraz zdrowia. Same zalety! Żeby nawet podczas tak krótkiego sezonu nie zastanawialiśmy się, co jeszcze zjeść z tym owocem, poniżej znajdują się pięć prostych przepisów na ciekawe, sprawdzone, smaczne potrawy.

Zaczniemy od smaku dzieciństwa: truskawki, śmietana, cukier. Wszystko mieszamy i mamy najlepszy deser świata, przynajmniej tak mi się wydawało w dzieciństwie. Śmietanę można zamienić greckim jogurtem lub jogurtem bez laktozy dla tych, którzy mają nietolerancję. Tak samo dobrze smakuje bez cukru, ponieważ truskawka sama w sobie jest dość słodkim owocem.

Jeżeli dodać do miseczki również inne owoce, na przykład banan, borówki, maliny, kiwi lub inne, wyjdzie nam fajna sałatka owocowa. Połączenie różnych smaków oraz bomba witamin. Sałatka taka stanie dla nas dobrą przekąską na letni dzień.

Truskawki możemy dodać do każdego śniadania na słodko. Takich jak owsianka, naleśniki, pankejki, racuszki, twaróg czy chrupki. Jedno z moich ulubionych śniadań w tym okresie to truskawki z jogurtem oraz płatkami owsianymi. Robimy to danie w przezroczystej szklance. Nakładamy warstwami płatki, jogurt, pokrojone truskawki, znowu owsiankę, jogurt, truskawki i tak do samej góry.

Robimy tak, żeby ostatnią warstwą były truskawki. Możemy również dodać kilka orzeszków. Wtedy deser wygląda bardzo ładnie oraz apetycznie! Gotowe śniadanie możemy odstawić do lodówki na 10-15 minut, żeby owsianka wsiąkła troszkę wilgoci z innych składników i posiłek nasz był miękki i pyszny. Po 15 minutach wyciągamy, bierzemy łyżeczkę i jemy prosto ze szklanki. Śniadanie takie mieści w sobie białko, tłuszcz, węglowodany i staję się pełnowartościowym posiłkiem. Jeżeli zamienimy jogurt kremem z białka, wyjdzie nieco słodszy deser.

Możemy zrobić cukierki z mrożonej truskawki lub domowe lody. Wystarczy zmiksować truskawki ze śmietanką oraz cukrem pudrem, przelać to do foremek i poczekać aż całkowicie zastygnie. Możemy też zrobić inaczej: zamrozić same truskawki, a już potem je wyciągnąć i blenderem wymieszać ze śmietanką oraz cukrem. Jeżeli zrobić to bez wsypywania jakichkolwiek dodatków, będziemy mieli sorbet truskawkowy. Bardzo zdrowy deser.

Truskawki w czekoladzie. Wybieramy największe, najładniejsze truskawki, myjemy oraz suszymy, nie odrywając szypułek. Osobno topimy czarną oraz białą czekoladę z kostką masła, żeby masa była bardziej płynna. Trzymając każdą truskawkę za szypułkę opuszczamy ją do połowy do czarnej czekolady, następną do białej, odkładamy na talerz, żeby się nie przyklejały do siebie.

Porcję robimy pół na pół, chyba że którąś czekoladę lubimy bardziej. Po tym, jak każda truskawka będzie już owinięta warstwą czekolady, talerz chowamy do lodówki, żeby czekolada zastygła. Wystarczy nawet 20 minut. Po wyciągnięciu dodajemy na talerz kilka, wcześniej umytych, listków mięty.

W upalnym letnim dniu potrzebujemy czegoś na zimno. Proponujemy przygotować orzeźwiający truskawkowo-pomarańczowy koktajl. Dla takiego napoju potrzebujemy: świeże lub mrożone truskawki, pomarańczę, mleko, lody waniliowe, troszkę cukru oraz kilka listków mięty. Najpierw, w blenderze miksujemy truskawki do jednolitej konsystencji. Osobno blendujemy obraną oraz pokrojoną pomarańczę z dodatkiem mleka oraz lodami waniliowymi. Następnie, bierzemy największe, ulubione kieliszki i na sam spód wlewamy masę truskawkową, zatem pomarańczowo-mleczną.

Brzegi szklanki dekorujemy cukrem. Na samą górę naszego dość gęstego koktajlu wykładamy kilka listków świeżej mięty, która doda koktajlowi nie tylko atrakcyjności, ale również nas dodatkowo orzeźwi.
Takie proste, naprawdę szybkie w przygotowaniu przepisy, bardzo dobrze sprawdzą się podczas śniadań, rodzinnych przyjęć, a również innych okazji. Polubią się nie tylko dzieciom, ale również dorosłym, a co najważniejsze, wzbogacą nas wszystkich dużą ilością witaminy C.

Życzymy w tym sezonie dużo udanych eksperymentów w przygotowaniu deserów, codziennie świeżych truskawek oraz dużo zdrowia! Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*