Nasiona lnu już w czasach starożytnych cieszyły się wielkim powodzeniem jako naturalny lek na wiele przypadłości. Dziś po siemię lniane sięgamy bardzo chętnie, a zdrowa dieta z jego udziałem przynosi nam wiele korzyści. Dlaczego warto docenić len? Na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które po siemię lniane będą sięgać regularnie?
Niewielkie nasiona lnu mają bardzo dużą wartość odżywczą, a lista znajdujących się z nich składników odżywczych jest bardzo długa. Wiadomo, że zdrowa dieta z takim dodatkiem może nam dostarczyć sporych ilości cynku, dzięki czemu będziemy cieszyć się i lepszą odpornością, i piękniejszym wyglądem. W nasionach lnu nie brak też żelaza, magnezu oraz wapnia – bardzo ważnych dla zdrowia składników mineralnych, których niedobory mogą mieć poważne konsekwencje.
W nasionach lnu pojawiają się też takie substancje, jak kwas tłuszczowy ALA oraz lignany. To dzięki nim siemię lniane odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, które są jednym z największych wyzwań dla współczesnej medycyny. Siemię lniane jest też bardzo ważnym składnikiem diety dla wszystkich tych osób, które chcą sobie ułatwić odchudzanie. To zasługa błonnika, dzięki któremu można sobie zapewnić poczucie sytości na dłużej, a jednocześnie zadbać o swój przewód pokarmowy i na bieżąco oczyszczać go ze szkodliwych toksyn.
Częste sięganie po nasiona lnu pomoże nam się jednocześnie rozprawić z takimi przypadłościami, jak zbyt wysokie ciśnienie krwi czy zły cholesterol. Powodów, dla których warto często sięgać po siemię lniane jest zatem sporo, a im prędzej docenimy ten niepozorny dodatek do swej diety, tym lepiej dla nas.