Przepis | Strona główna | Blog | Skarby natury. Dlaczego warto jeść kiszonki?
Skarby natury. Dlaczego warto jeść kiszonki?

Skarby natury. Dlaczego warto jeść kiszonki?

Moda na kiszonki trwa w najlepsze, co powinno cieszyć. Dlaczego? Bo nic tak dobrze nie wpływa na samopoczucie, jak zdrowa dieta z kiszonkami jako stałym dodatkiem.

O wartości odżywczej kiszonek mówi się coraz więcej, a że moda na zdrowy styl życia ma się doskonale, na dobre zagościły one w menu wielu Polaków. Jedni cenią je jako doskonałe źródło witamin, minerałów oraz probiotyków, dla innych kiszonki są wartościowym źródłem błonnika.

Kiszonki są lekkostrawne, dzięki czemu skutecznie ułatwiają odchudzanie, świetnie sprawdzają się w walce z zaparciami, a przy okazji mają rewelacyjny wpływ na cały układ pokarmowy. Co ciekawe, w procesie fermentacji powstają bakterie probiotyczne, będące rewelacyjnymi sojusznikami układu immunologicznego. Dzięki temu zdrowa dieta z udziałem kiszonek ma świetny wpływ na układ odpornościowy, a osoby sięgające po kiszone ogórki lub kiszoną kapustę mają mniej problemów z infekcjami.

W kiszonych warzywach znajdziemy też sporo silnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu zdrowa dieta z ich udziałem odgrywa coraz większą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. W kiszonkach nie brak też witamin A i E – substancji wyjątkowo ważnych dla wszystkich tych osób, które chcą się możliwie jak najdłużej cieszyć młodością oraz naturalnym pięknem.

Jeden komentarz

  1. kiszonki są zdrowe i bardzo dobrze wpływają na organizm i układ pokarmowy – uwielbiam je

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*