Przepis | Strona główna | Dania główne | Perfekcyjne naleśniki cienkie z chrupiącym brzegiem
Perfekcyjne naleśniki cienkie z chrupiącym brzegiem

Perfekcyjne naleśniki cienkie z chrupiącym brzegiem

Z naleśnikami zawsze miałam problem. Głównie przez to że przeważnie w proporcjach na naleśnikowe ciasto popełniałam jakiś drobny błąd. Przez co ciasto było za rzadkie albo za gęste. W efekcie strzępy naleśników zeskrobane z patelni nie nadawały się do niczego, więc połowa lądowała w koszu z odpadkami.

Wreszcie po wielu próbach i popełnionych błędach, skomponowałam swój perfekcyjny przepis. Naleśniki są prawidłowo usmażone począwszy od pierwszej sztuki. Poniżej zamieszczam mój sprawdzony przepis.

Perfekcyjne naleśniki cienkie z chrupiącym brzegiem

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

14

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

230

kcal

Perfekcyjne ciasto na naleśniki. Naleśniki cienkie i z chrupiącym brzegiem. Zarówno do przyrządzenia w wersji na słodko i na słono.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 4 jaja swojskie

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka letniej wody

  • 2 łyżki oleju rzepakowego (plus olej do smażenia)

  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Całe jajka mieszamy chwilę mikserem. Nie ubijamy ich, jednak łączymy żółtka z białkami w jednolitą masę.
  • Dodajemy pozostałe płynne składniki, szczyptę soli (sól dodajemy zarówno w przypadku naleśników na słodko i na słono) oraz mąkę przesianą przez sito. Miksujemy przez 5 minut.
  • Patelnię (najlepiej patelnię do naleśników z cienkim dnem) skrapiamy olejem rzepakowym i rozgrzewamy. Proces skrapiania patelni oliwą należy powtarzać każdorazowo przed smażeniem kolejnego naleśnika.
  • Na rozgrzaną patelnię wlewamy chochelkę naleśnikowego ciasta i rozprowadzamy po płaszczyźnie patelni.
  • Jeśli zauważymy że nasz naleśnik z jednej strony zaczyna się lekko rumienić, przewracamy na drugą stronę. Ściągamy kiedy na drugiej stronie również pojawią się rumiane miejsca.

Uwagi:

3 komentarze

  1. idealne proporcje, wszystko wyszło perfekcyjnie

  2. terenia3300

    Po raz pierwszy w życiu wyszły mi wszystkie naleśniki począwszy od pierwszej sztuki, a na ostatniej skończywszy.

  3. kuchareczkazgarneczka

    wreszcie trafiłam na przepis idealny, naleśniki wychodzą idealnie od pierwszej do ostatniej sztuki

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*