Perfekcyjne naleśniki cienkie z chrupiącym brzegiem

Perfekcyjne naleśniki cienkie z chrupiącym brzegiem

Z naleśnikami zawsze miałam problem. Głównie przez to że przeważnie w proporcjach na naleśnikowe ciasto popełniałam jakiś drobny błąd. Przez co ciasto było za rzadkie albo za gęste. W efekcie strzępy naleśników zeskrobane z patelni nie nadawały się do niczego, więc połowa lądowała w koszu z odpadkami.

Wreszcie po wielu próbach i popełnionych błędach, skomponowałam swój perfekcyjny przepis. Naleśniki są prawidłowo usmażone począwszy od pierwszej sztuki. Poniżej zamieszczam mój sprawdzony przepis.

Perfekcyjne naleśniki cienkie z chrupiącym brzegiem

Perfekcyjne naleśniki cienkie z chrupiącym brzegiem

4 z 24 głosy
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

14

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

230

kcal

Perfekcyjne ciasto na naleśniki. Naleśniki cienkie i z chrupiącym brzegiem. Zarówno do przyrządzenia w wersji na słodko i na słono.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 szklanki 2 mąki tortowej

  • 4 4 jaja swojskie

  • 2 szklanki 2 mleka

  • 1 szklanka 1 letniej wody

  • 2 łyżki 2 oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła (plus olej do smażenia)

  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Całe jajka mieszamy chwilę mikserem. Nie ubijamy ich, jednak łączymy żółtka z białkami w jednolitą masę.
  • Dodajemy pozostałe płynne składniki, szczyptę soli (sól dodajemy zarówno w przypadku naleśników na słodko i na słono) oraz mąkę przesianą przez sito. Miksujemy przez 5 minut.
  • Patelnię (najlepiej patelnię do naleśników z cienkim dnem) skrapiamy olejem rzepakowym i rozgrzewamy. Proces skrapiania patelni oliwą należy powtarzać każdorazowo przed smażeniem kolejnego naleśnika.
  • Na rozgrzaną patelnię wlewamy chochelkę naleśnikowego ciasta i rozprowadzamy po płaszczyźnie patelni.
  • Jeśli zauważymy że nasz naleśnik z jednej strony zaczyna się lekko rumienić, przewracamy na drugą stronę. Ściągamy kiedy na drugiej stronie również pojawią się rumiane miejsca.

Uwagi:

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

5 komentarzy

  1. naleśniki bez mleka? na wodzie? bleee

  2. idealne proporcje, wszystko wyszło perfekcyjnie

  3. terenia3300

    Po raz pierwszy w życiu wyszły mi wszystkie naleśniki począwszy od pierwszej sztuki, a na ostatniej skończywszy.

  4. kuchareczkazgarneczka

    wreszcie trafiłam na przepis idealny, naleśniki wychodzą idealnie od pierwszej do ostatniej sztuki

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*