Skarby natury. Estragon - uprawa i zastosowanie

Skarby natury. Estragon. Uprawa i zastosowanie

Niektóre zioła pachną delikatnie, mają stonowane nuty, które łączą się w harmonijną kompozycję o uniwersalnym zastosowaniu. Dodatkowo mają szereg właściwości, które korzystnie wpływają na organizm człowieka, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.

Jedną z takich roślin jest właśnie estragon o soczyście zielonych liściach i gęstym pokroju. Uprawa estragonu rozpoczyna się od przygotowania odpowiedniego podłoża, najlepiej gotowego podłoża dla ziół, ponieważ zawiera ono optymalną ilość składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego wzrostu roślin zielnych. Wysiew należy przeprowadzać między marcem a kwietniem, najlepiej przygotowując w doniczkach małe sadzonki.

Dopiero gdy temperatura na zewnątrz osiągnie około osiemnastu stopni Celsjusza, młode rośliny możemy bez obaw wysadzić do gruntu. Silne krzewienie się estragonu sprawia, że odległość między rzędami powinna wynosić nie mniej niż czterdzieści centymetrów. Jako roślina wieloletnia, estragon należy sadzić w przemyślanych miejscach na stanowisku ciepłym i osłoniętym od wiatru.

Dorosłe, dobrze ukorzenione rośliny dość dobrze znoszą nasz zimy, tym bardziej że coraz częściej pojawiające się przymrozki są krótkotrwałe. Termin zbioru ziela jest właściwie nieograniczony. Ważne, aby zbyt intensywnie nie eksploatować jednego krzewu, ale sięgać po liście z kilku osobników.

W ten sposób zdążą się one regularnie regenerować i będą mniej podatne na niekorzystne warunki atmosferyczne lub atak szkodników. Zastosowanie estragonu w kuchni to przede wszystkim nadanie potrawom głębokiego, przyjemnego aromatu. Zioło nadaje się do podkreślenia charakteru dań mięsnych, ryb, sałatek oraz jako dodatek do domowego majonezu i octu ziołowego.

Estragon pobudza apetyt i wspomaga trawienie, dlatego warto dodawać go do ciężkostrawnych potraw. Podobnie jak wiele innych ziół, również i te można z powodzeniem uprawiać w doniczce na kuchennym parapecie, aby przez cały rok mieć dostęp do świeżych, zielonych i aromatycznych liści.

A jeśli szukasz przepisów z wykorzystaniem estragonu, skorzystaj z naszej wyszukiwarki inspiracji.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*