Skarby natury. Papryczki chili. Co warto wiedzieć?

Skarby natury. Papryczki chili. Co warto wiedzieć?

Papryczki chili to dodatek bardzo chętnie wybierany przez miłośników pikantnych potraw. Ostry smak, którym wyróżnia się ta przyprawa, jest zasługą kapsaicyny, która w istotny sposób wpływa na nasz organizm.

Substancja ta skutecznie pobudza nasz metabolizm, dzięki czemu sięganie po ostre papryczki chili może każdemu z nas ułatwić odchudzanie. Czy na tym wartość odżywcza tego dodatku się kończy? Nie!

Powodów, dla których warto sięgać po papryczki chili, jest znacznie więcej. W papryczkach takich pojawiają się większe ilości witaminy C, niezwykle ważnej dla naszego układu odpornościowego, nie brak tu również witamin: A, E oraz K. Witaminy z grupy B oraz takie minerały, jak cynk, fosfor, potas, wapń czy żelazo to kolejne powody, dla których warto sięgnąć po tę ostrą przyprawę.

To dzięki nim ten pikantny dodatek do wielu potraw świetnie sprawdza się jako naturalny lek na wiele przypadłości. W jaki sposób papryczki chili mogą wspierać nasze zdrowie? Wiadomo, że ten dodatek może nam pomagać w walce z wolnymi rodnikami, a tym samym zmniejszać ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.

Chili świetnie sprawdzi się też w walce ze stanami zapalnymi oraz wtedy, gdy głównym problemem okaże się zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu. Silniejszy układ immunologiczny, lepsza przemiana materii – oto kolejne korzyści, na jakie mogą liczyć amatorzy tego pikantnego dodatku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*