Chrupiąca i soczysta surówka z talarków młodej marchewki. Pikantna i słodka jednocześnie, sprawdzi się samodzielnie lub jako surówka do obiadu. Połączenie podstawowych, ogólnodostępnych składników w niepowtarzalnej kompozycji.
Pikantna surówka z plasterków marchewki i papryczki chili
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
20
min.Gotowanie
5
min.Kalorie
80
kcalPikantna surówka z talarkami marchwi prosto z Izraela. Chrupiąca marchew, kwaśność cytryny, pikantność papryczek i słodycz. Przepyszna surówka.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
4 4 młode większe marchewki
4 ząbki 4 czosnku BIO
1/2 1/2 papryczki chili
1/2 1/2 papryczki jalapeno
1/2 szklanki 1/2 cukru
1/2 szklanki 1/2 soku z cytryny
1/2 szklanki 1/2 oleju
garść garść posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Marchew obieramy i kroimy w talarki. Ząbki czosnku, papryczki i natkę pietruszki szatkujemy bardzo drobno.
- Plastry marchwi i posiekane składniki mieszamy z cukrem, olejem i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą. Pozostawiamy na 30 minut do przesiąknięcia smaków.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Placki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowymSurówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią
Surówka z kapusty pekińskiej
Obiadowa surówka z czerwonej kapusty
Zupa krem czosnkowy z młodymi ziemniakami
Przepis na teksańskie ostre chili con carne