Przepis | Strona główna | Sałatki | Izraelska surówka z marchwią i pikantnym chilli
Izraelska surówka z marchwią i pikantnym chilli

Izraelska surówka z marchwią i pikantnym chilli

Chrupiąca i soczysta surówka z talarków młodej marchewki. Pikantna i słodka jednocześnie, sprawdzi się samodzielnie lub jako surówka do obiadu. Połączenie podstawowych, ogólnodostępnych składników w niepowtarzalnej kompozycji.

Pikantna surówka z plasterków marchewki i papryczki chili

5 z 14 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SurówkaKuchnia: IzraelTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

80

kcal

Pikantna surówka z talarkami marchwi prosto z Izraela. Chrupiąca marchew, kwaśność cytryny, pikantność papryczek i słodycz. Przepyszna surówka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 młode większe marchewki

  • 4 ząbki 4 czosnku BIO

  • 1/2 1/2 papryczki chili

  • 1/2 1/2 papryczki jalapeno

  • 1/2 szklanki 1/2 cukru

  • 1/2 szklanki 1/2 soku z cytryny

  • 1/2 szklanki 1/2 oleju

  • garść garść posiekanej natki pietruszki

  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  • Marchew obieramy i kroimy w talarki. Ząbki czosnku, papryczki i natkę pietruszki szatkujemy bardzo drobno.
  • Plastry marchwi i posiekane składniki mieszamy z cukrem, olejem i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą. Pozostawiamy na 30 minut do przesiąknięcia smaków.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*