Szpinak jest wspaniałą, delikatną, zieloną rośliną której liście mogą zdziałać naprawdę cuda. Wszystko to ze względu na jego budowę i strukturę składników mineralnych znajdujących się w jego jadalnej części czyli soczyście zielonych listkach.
Dlaczego warto sięgnąć po szpinak, i wprowadzić go jako jeden z podstawowych składników naszej diety? Po pierwsze należy wspomnieć, że szpinak należy do niewielu z tych warzyw, które zawierają wiele substancji aktywnie biologicznych, a co za tym idzie ich spożywanie niesie ze sobą wiele pozytywnych prozdrowotnych skutków dla naszego organizmu. Jedząc go regularnie , zarówno na surowo, jako dodatek do potraw lub różnego rodzaju koktajli i soków, możemy łatwo sprawić, że nasze zdrowie i samopoczucie znacznie ulegnie poprawie.
Co takiego ma w sobie szpinak, że staje się w dzisiejszej dobie promocji zdrowego żywienia tak chętnie wychwytywanym, a zarazem wykwintnym warzywem?
Szpinak jest przede wszystkim produktem niskokalorycznym, jego spożycie zwiększa uczucie sytości, przyspiesza metabolizm a zawarte w nim witaminy z grupy B pozwalają na szybkie spalanie tłuszczu, jest w związku z tym szczególnie polecany dla osób odchudzających się.
Warzywo to, to także skarbnica mikro i makroelementów między innym witaminy C, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, potasu. Często jest określany jako bomba witaminowo-żelazowa, ze względu na stosunkowo wysoką zawartość tego pierwiastka jakim jest żelazo. Powinny więc szczególnie sięgnąć po niego osoby mające problemy z sercem, czy taką dolegliwością jaką jest między innymi anemia.
Poza tym szpinak zawiera także liczne antyoksydanty, świetnie radzi sobie z oczyszczaniem organizmu ze złogów, usuwa zły cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, może być więc stosowany także u osób zmagających się z taką przypadłością jak miażdżyca naczyń krwionośnych.
Ochrania nasz mózg i wspomaga jego funkcjonowanie, opóźniając między innymi proces utraty pamięci. Spożywając szpinak musimy jednak uważać na to jakie porcje spożywamy, gdyż zawiera on wysokie ilości kwasu szczawiowego, co w połączeniu z wapniem może tworzyć związki tak zwane szczawiany wapnia, które niekorzystnie wpływają na osoby, które mają problemy z nerkami. W ten sposób mogą się u nich tworzyć kamienie nerkowe, nie jest więc polecany dla osób zmagających się z chorobą jaką jest kamica nerkowa. Mimo wszystko, w granicach rozwagi i rozsądku warto urozmaicić naszą codzienną dietę i sięgnąć po to zielone odżywcze warzywo.