Przepis | Strona główna | Blog | Skarby natury. Uzdrawiająca moc jabłek
Skarby natury. Uzdrawiająca moc jabłek

Skarby natury. Uzdrawiająca moc jabłek

Jabłka są jednym z najpopularniejszych owoców uprawianym w naszych kraju. Jest wiele odmian jabłek. Jedne są bardziej kwaśne inne słodsze. Każdy znajdzie dla siebie swoją ulubioną odmianę. Jabłka są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Nie bez przyczyny powstało określenie: jedz jedno jabłko dziennie, a nie będziesz chorował.

Jabłko to niskokaloryczny owoc pełen witam, minerałów oraz błonnika. Dzięki temu regularne jedzenie jabłek pomoże utrzymać szczupłą sylwetkę, obniżyć poziom złego cholesterolu, zapobiegnie zaparciom, wspomoże leczenie cukrzycy oraz rozwoju wielu innych chorób. Warto również pamiętać, że najwięcej składników odżywczych znajduje się pod skórka. Najlepiej spożywać surowe owoce wraz ze skórą.

Badania pokazują, że osoby, które regularnie jedzą jabłka mają niższy poziom cholesterolu oraz są mniej narażone na wystąpienie udaru niedokrwiennego mózgu. Dzięki temu, że w jabłku zawarte jest dużo potasu, jedzenie tych owoców prawidłowo wpływa na pracę mięśnia sercowego.

Skarby natury. Uzdrawiająca moc jabłek

Dzięki błonnikowi zawartemu w jabłkach zwiększa się ilość dobrych bakterii w jelitach. Wspomagają one proces trawienia oraz przemiany materii, przeciwdziała zaparciom oraz hemoroidom. Pektyny zawarte w jabłkach wspomagają leczenie cukrzycy, ponieważ dostarczają kwas galakturunowy, obniżający zapotrzebowanie na insulinę.

Jabłka są również idealnym sposobem na walkę ze zbędnymi kilogramami. Dzięki zawartej w nich florydzynie, hamują transport glukozy w przewodzie pokarmowym. Dodatkowo jabłka zawierają duże ilości kwasu ursolowego, przyspieszającego spalanie kalorii.

Zawarta w jabłkach florydzyna nie tylko wspomaga walkę z otyłością. Zwiększa również gęstość kości, tym samym chroni przed osteoporozą. Jedzenie jabłek wspomaga również zęby. Gryzonie pobudza wydzielanie śliny, która ma właściwości antybakteryjne i zmniejszające ryzyko próchnicy. W sytuacji, gdy nie możliwości umycia zębów warto zjeść jedno jabłko.

Jabłka są również cennym źródłem witaminy C. Niezbędnym we wspieraniu odporności w okresie jesienno – zimowym. Im jabłko kwaśniejsze, tym większa zawartość tej witaminy.

Jabłko jest smacznym i tanim, a co najważniejsze naturalnym sposobem wspierania organizmu w walce z wieloma chorobami. Dzięki temu, że jabłka odpowiednio przechowywane, długo zachowują swoje wartości odżywcze. Można z tego źródła zdrowia korzystać prawie przez cały rok.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*