Przepis | Strona główna | Blog | Skarby natury. Wielki powrót kalarepy
Skarby natury. Wielki powrót kalarepy

Skarby natury. Wielki powrót kalarepy

Kalarepa to warzywo znane w Europie od starożytności- Rzymianie podobno spożywali ją, by mieć więcej siły do pracy. Również w polskiej kuchni znalazła ona swoje miejsce i jest coraz chętniej wykorzystywana do przygotowywania potraw. Bogata lista witamin i składników mineralnych w niej zawartych oraz pyszny smak sprawiają, że nie może zabraknąć jej w żadnej kuchni! Poniżej przedstawiamy 5 zastosowań tego wspaniałego warzywa.

Kalarepa na surowo

Być może nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale kalarepa doskonale nadaje się do jedzenia na surowo! Umyta, obrana i pokrojona na kawałki jest znakomitym pomysłem na zdrową przekąskę w ciągu dnia. Szczególnie polecana jest w diecie dzieci, którym zastąpi niezdrowe jedzenie, tak często przez nie podjadane.

Kremowy zawrót głowy

Zupy to bardzo ważne i pożywne dania, które na stałe powinny zagościć w naszej kuchni. Kalarepa doskonale wystąpi i w takim wydaniu. Wystarczy ją umyć, pokroić, ugotować i następnie zblendować, otrzymując przepyszną zupę krem. Jest to ciekawa alternatywa dla tych, którym znudziły się już dania przygotowywane z tradycyjnych warzyw!

Wersja pieczona

Dla amatorów dań z piekarnika również mamy coś w zanadrzu. Kalarepa świetnie nada się do spożycia w takiej postaci! Ubrane i pokrojone na kawałki warzywo pieczemy w 180 stopniach przez ok. pół godziny. Po wyjęciu możemy zjeść ją w takiej postaci lub wykorzystać jako dodatek do sosów czy innych potraw.

Kalarepa faszerowana

Ciekawym pomysłem na obiad z udziałem naszego warzywa będzie jego nafaszerowanie. Wystarczy wydrążyć środek kalarepy i powstałym miejscu umieścić farsz mięsny lub warzywny. Następnie całość zapiekamy, w rozgrzanym piekarniku, przez ok. 20 minut. Pyszny obiad gwarantowany!

A na zimę…

Dla fanów marynowanych potraw również mamy dobrą wiadomość. Kalarepa pokrojona w kawałki, zalana zalewą octową, doskonale sprawdzi się jako dodatek do zimowej sałatki, lub jako samodzielna przekąska. Witaminy i minerały mogą być obecne w twojej kuchni przez cały rok!

Kalarepa ma ogrom zastosowań, których nie sposób tu wymienić. Warto poeksperymentować w kuchni i zainteresować się tym drogocennym warzywem, by odkryć, jak wiele ma do zaoferowania!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*