Groszek

Groszek rodzaj roślin zielnych z rodziny bobowatych. Należy do niego około 160 gatunków występujących głównie w strefie umiarkowanej półkuli północnej. Groszek jest dość prosty w uprawie. Wysiewa się do gruntu wczesną wiosną optymalnie wtedy, gdy temperatura gleby jest wyższa niż 2 st. C.

Niektóre odmiany owocują już po 2 miesiącach od wysiania, inne wymagają nieco więcej czasu. Można spożywać go na surowo, ugotować, przechowywać w zamrażarce lub korzystać z tego z puszki. Często wykorzystywany jest do tradycyjnej sałatki jarzynowej lub jako dodatek do dań głównych. Zimą bardzo chętnie wykonuje się z niego zupę krem.

Jest bardzo wartościowym warzywem, w 100g znajduje się 80 kcal z czego 5g to czyste białko, zawiera również sporą dawkę błonnika. Posiada witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B oraz cenne minerały takie jak: cynk, fosfor, mangan, magnez, molibden, selen, sód, potas, żelazo oraz wapń. Groszek zapobiega osteoporozie, chroni serce przed zawałem, zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory, mniejsze ryzyko wystąpienia anemii, działa antykoncepcyjnie oraz zwiększa odporność na wirusy.

Polecane przepisy z groszkiem: