Krewetki to morskie i słodkowodne skorupiaki zaliczane do podrzędu Pleocyemata z rzędu dziesięcionogów. Mogą być zarówno świetną przekąską jak i daniem głównym. Nadają się do smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia. Można je dodawać do zup, sosów i różnego rodzaju sałatek.
Zawierają witaminy z grupy B, takie jak: B3, B6, B12 i PP. Są świetnym źródłem kwasów omega-3, selenu, jodu, magnezu, potasu i fluoru. W mniejszych ilościach zawierają także żelazo, magnez i cynk. Zawierają wysokowartościowe i łatwo przyswajalne białko (100g to od 17 do 22g białka), są lekkostrawne i niskokaloryczne (100g to 106 kcal). Ze względu na barwę wyróżnia się krewetki szare, różowe i czerwone, a ze względu na wielkość tygrysie i koktajlowe. Mają lekko słodkawy smak i smaczne mięso. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Mają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia.
Posiadają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, poprawiają odporność organizmu oraz zapobiegają stresowi. Nie są zalecane osobą w ciąży ze względu na zawartość śladowych ilości rtęci oraz osobom z dną moczanową, ponieważ zawierają puryny.