Pini to obrane z łusek, jadalne nasiona niektórych gatunków sosny o wysokiej wartości odżywczej.W przemyśle spożywczym również w postaci solonej lub prażonej. Są jasno-kremowe, miękkie i delikatne w smaku oraz bardzo aromatyczne.
Stosuje się je w leczeniu zawrotów głowy, suchego kaszlu, reumatyzmu i zaparć. Odpowiadają za prawidłowy proces krzepnięcia krwi, hamują rozwój nowotworów, wpływają pozytywnie na układ nerwowy, obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi oraz wpływają na dobre widzenie. Zawierają witaminy A, C, E, K i B6, kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Na ich bazie wytwarza się olej i miód piniowy. Można je dodawać do ciast i deserów.
Są niewielkich rozmiarów i posiadają maślany smak. Zaliczane są do wysoko kalorycznych przekąsek. Sprawdzają się jako składnik potraw włoskich i innych dań z makaronem. Ciekawie komponują się z jagnięciną i łagodnymi serami. Można je jeść również samodzielnie.
Przepis z orzeszkami piniowymi:
- Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto
- Sałatka z melonem i szynką parmeńską prosciutto
- Jadalne owady. Makaron z konikami polnymi i pesto
- Pesto alla siciliana – czerwony sos pesto z Sycylii
- Pesto alla genovese – zielony sos pesto z Genui
- Pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów
- Makaron z bazyliowym pesto i krewetkami