Słodkie szyszki z ryżem dmuchanym

Słodkie szyszki z ryżem dmuchanym

Nie od dziś wiadomo, że dzieci uwielbiają smakołyki. W takim przypadku szukamy szybkiego smakołyku w formie deseru. Ja wybieram takie, które możemy zrobić wspólnie wraz z dziećmi i w ten sposób spędzić przyjemnie czas. Przedstawię szybki i łatwy przepis na szyszki karmelowo – czekoladowe. Szyszka karmelowo – czekoladowa to rozpływająca się w ustach przekąska, która zachwyci niejednego łakomczuszka. Masa karmelowo – czekoladowa rozpływa się w ustach. Jest świetna w połączeniu z delikatnym ryżem „dmuchanym”. Pasują do siebie idealnie pod każdym względem.

Karmelowo – czekoladowe szyszki z dmuchanego ryżu

5.0 z 2 głosy
Autor: Przepisy czytelników Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

12

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

310

kcal

Stary, rodzinny przepis na swojski deser. Szyszki karmelowo – kakaowe z ryżem preparowanym. Prosty deser z dzieciństwa.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %

  • 250 g brązowego cukru

  • 200 g masła

  • 5 karmelowych krówek

  • 90 g ryżu preparowanego

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (65% zawartości kakao)


Sposób przygotowania:

  • Jeśli ktoś nie chce bądź nie ma czasu na samodzielne zrobienie masy kajmakowej, polecam kupić już gotową puszkę masy krówkowej tradycyjnej 460 g. Wtedy pomijasz krok 2 i 3 przepisu, przechodzisz od razu do kroku 4 – podgrzewasz gotową masę kajmakową i rozpuszczasz w niej karmel i czekoladę.
  • Natomiast jeśli chcesz przygotować kajmak samodzielnie, podaję instrukcję jak ją przygotować od podstaw. Na początek robimy sami masę kajmakową. Wyciągamy patelnię i na małym ogniu rozpuszczamy 200 g masła i 250 g cukru brązowego. Całość mieszamy cały czas szpatułką.
  • Po rozpuszczeniu się składników dodajemy śmietankę kremówkę i kontynuujemy mieszanie, do momentu zgęstnienia masy (przez około 20-30min).
  • Na samym końcu dodajemy krówki oraz tabliczkę gorzkiej czekolady, mieszamy aż dodatki się rozpłyną i połączą.
  • Masę odstawiamy z ognia i wsypujemy ryż preparowany. Całość mieszamy łyżką, tak aby każdy ryż „oblepił” się masą.
  • Tak przygotowaną masę formujemy w kulki bądź inny kształt. Najlepiej przed każdym formowaniem zmoczyć ręce wodą, aby nam się nie kleiły.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*