Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Szyszki krówkowe z ryżu preparowanego
Szyszki krówkowe z ryżu preparowanego

Szyszki krówkowe z ryżu preparowanego

Powrót do przeszłości za sprawą niezapomnianych szyszek karmelkowych z ryżem preparowanym. Deser jakby z minionej epoki, nieco zapomniany. Niegdyś był czymś wyjątkowym i bardziej docenianym. Szyszki z dmuchanego ryżu sklejonego masą krówkową z roztopionych krówek ciągutek i cukierków Irysów.

Zdobycie upragnionych krówek żywieckich z kwiatkiem i tradycyjnych śmietankowych Irysów było dla mnie nie lada wyzwaniem. Próżno ich szukać na sklepowych półkach. Niegdyś można je było dostać na bazarku, gdzie na każdym rogu znajdowało się stoisko z cukierkami na wagę. Irysów pamiętam co najmniej kilka rodzajów: śmietankowe, kakaowe, sezamowe i moje ulubione z makiem. Krówki popularne najlepsze były nieco starsze, trochę przeleżane, czas działał na ich korzyść, ciągnąca masa w samym wnętrzu krówek krystalizowała się z upływem kolejnych dni. Tak jak wspomniałam, dostać te cukierki było ciężko, ostatecznie zamówiłam je w sklepie internetowym.

Szyszki z krówek i cukierków Irysów

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

240

kcal

Powrót do przeszłości. Słodkie szyszki karmelkowe z krówek, cukierków Irysów i dmuchanego ryżu. Słodkości z minionej epoki.

Składniki:

  • 80 g ryżu preparowanego dmuchanego lub płatków śniadaniowy Kangus

  • 30 sztuk krówek popularnych żywieckich

  • 40 sztuk cukierków Irysów śmietankowych

  • 4 łyżeczki ciemnego kakao z wiatrakiem

  • 100 g masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

  • Krówki i Irysy odpakuj z papierków i przełóż do rondelka z grubym dnem. Dodaj masło lub margarynę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, cały czas mieszając doprowadź do roztopienia się cukierków i tłuszczu. Gdy składniki się upłynnią i masa stanie się gładka, dodaj ciemne kakao i wymieszaj do połączenia.
  • Karmelkową masę zdejmij z ognia. Wsyp potrzebną ilość preparowanego ryżu i zamieszaj by ryż dokładnie oblepił się karmelem.
  • Nie czekając zbytnio aż masa stężeje (tylko tyle co by się nie poparzyć karmelem), formuj w dłoniach niewielkie okrągłe kulki lub podłużne szyszki. Układaj je na papierze do pieczenia, gdzie pozostaw do całkowitego zastygnięcia i stężenia.
  • Jeśli w międzyczasie lepienia szyszek masa zbytnio się wystudzi i zacznie zastygać, wstaw ją na chwilkę do mikrofali. Z ciepłej masy łatwiej lepi się szyszki, gdy stężeje nie będzie to możliwe bez ponownego podgrzania.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image