Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Szyszki krówkowe z ryżu preparowanego
Szyszki krówkowe z ryżu preparowanego

Szyszki krówkowe z ryżu preparowanego

Powrót do przeszłości za sprawą niezapomnianych szyszek karmelkowych z ryżem preparowanym. Deser jakby z minionej epoki, nieco zapomniany. Niegdyś był czymś wyjątkowym i bardziej docenianym. Szyszki z dmuchanego ryżu sklejonego masą krówkową z roztopionych krówek ciągutek i cukierków Irysów.

Zdobycie upragnionych krówek żywieckich z kwiatkiem i tradycyjnych śmietankowych Irysów było dla mnie nie lada wyzwaniem. Próżno ich szukać na sklepowych półkach. Niegdyś można je było dostać na bazarku, gdzie na każdym rogu znajdowało się stoisko z cukierkami na wagę. Irysów pamiętam co najmniej kilka rodzajów: śmietankowe, kakaowe, sezamowe i moje ulubione z makiem. Krówki popularne najlepsze były nieco starsze, trochę przeleżane, czas działał na ich korzyść, ciągnąca masa w samym wnętrzu krówek krystalizowała się z upływem kolejnych dni. Tak jak wspomniałam, dostać te cukierki było ciężko, ostatecznie zamówiłam je w sklepie internetowym.

Szyszki z krówek i cukierków Irysów

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

240

kcal

Powrót do przeszłości. Słodkie szyszki karmelkowe z krówek, cukierków Irysów i dmuchanego ryżu. Słodkości z minionej epoki.

Składniki:

  • 80 g ryżu preparowanego dmuchanego lub płatków śniadaniowy Kangus

  • 30 sztuk krówek popularnych żywieckich

  • 40 sztuk cukierków Irysów śmietankowych

  • 4 łyżeczki ciemnego kakao z wiatrakiem

  • 100 g masła lub margaryny


Sposób przygotowania:

  • Krówki i Irysy odpakuj z papierków i przełóż do rondelka z grubym dnem. Dodaj masło lub margarynę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, cały czas mieszając doprowadź do roztopienia się cukierków i tłuszczu. Gdy składniki się upłynnią i masa stanie się gładka, dodaj ciemne kakao i wymieszaj do połączenia.
  • Karmelkową masę zdejmij z ognia. Wsyp potrzebną ilość preparowanego ryżu i zamieszaj by ryż dokładnie oblepił się karmelem.
  • Nie czekając zbytnio aż masa stężeje (tylko tyle co by się nie poparzyć karmelem), formuj w dłoniach niewielkie okrągłe kulki lub podłużne szyszki. Układaj je na papierze do pieczenia, gdzie pozostaw do całkowitego zastygnięcia i stężenia.
  • Jeśli w międzyczasie lepienia szyszek masa zbytnio się wystudzi i zacznie zastygać, wstaw ją na chwilkę do mikrofali. Z ciepłej masy łatwiej lepi się szyszki, gdy stężeje nie będzie to możliwe bez ponownego podgrzania.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*