Przepis | Strona główna | Blog | Słów kilka o chlebie tostowym. Za i przeciw
TOsty przekrojone w trójkąty to świetny dodatek do wielu dań

Słów kilka o chlebie tostowym. Za i przeciw

Znamy smak wielu rodzajów chleba, bo dziś w naszych sklepach spożywczych i w piekarniach można nabyć wiele jego rodzajów i każdy może spróbować smaku wszystkich i wybrać dla siebie najlepszy. Na świecie od dawna, a także w Polsce od długiego już czasu wielkim powodzeniem cieszy się chleb tostowy. Pierwsze chleby tostowe na świecie zaczęto wypiekać już w drugiej połowie osiemnastego wieku i miało to miejsce we Francji i w Holandii.

Tosty serowe z szynką świetnie pasują na śniadanie a także jako dodatek do różnych sałatek i zup

Chleb tostowy w sklepach

Obecnie w sklepach można kupić chleb tostowy o różnych kształtach, co jeszcze bardziej zachęca do zakupu. Chleb taki wypiekany jest z mąki pszennej, drożdży, cukru, soli i tłuszczu. Drożdże pomagają zwiększyć objętość, a tłuszcze dodają miękkości i elastycznej konsystencji. Sól i cukier stosowane są do smaku, ale to mąka pełni najważniejszą rolę w produkcji chleba. W składzie chleba tostowego znajdują się również substancje konserwujące i substancje wzmacniające smak i zapach.

Tosty pieczone są nie tylko w różnych kształtach, lecz także, o różnej masie od 250 gram do 800 gram i więcej. Upieczone pieczywo pakowane jest w specjalną folię , która daje mu trwałość około dwóch tygodni.

Chleb tostowy bez opieczenia go jest nijaki w smaku, lecz opieczony jest bardzo smaczny i wykorzystywany do przygotowania różnych posiłków. Z chleba takiego piecze się tosty. Tosty, to rodzaj grzanek, które są lekko przyrumienione i wspaniale chrupkie. Pieczywo pszenne przeznaczone na tosty jest w środku miękkie i posiada też miękką skórkę. Dopiero pod wpływem obróbki cieplnej staje się twardsze i chrupiące oraz o wiele smaczniejsze. Tosty stanowią świetne dodatki do dań jak na przykład do zupy pomidorowej, do której można podać tosty z serem.

Wiele osób na świecie dzień rozpoczyna od tostów, czyli od kromki pieczywa pszennego podpieczonego w tosterze, w piecyku, czy nawet na patelni. Tosty smarujemy miodem, kremem orzechowym, masłem, dżemem, albo nawet jemy z kawiorem. Tosty spożywamy je na gorąco, bo gdy ostygną, to nie są już tostami, lecz zamieniają się w suchary. Polecamy w szczególności tosty z jajkiem, roladki z parówkami i kiełbaska.

Tosty nie jedno mają imię

Najbardziej popularne tosty, to kromki chleba tostowego pieczonego w tosterze. Lecz tostem nazywane są także pieczone kanapki składające się z dwóch kromek chleba z zawartością w środku i najczęściej jest to żółty ser. Jak również tostem na przykład we Francji nazywa się pojedyncze kromki chleba przy czym niekoniecznie musi to być chleb tostowy, które umoczone w roztrzepanych jajkach z mlekiem smażone są z obu stron na patelni posmarowanej tłuszczem, czyli jajochlebki. Tosty francuskie smażone w jajku.

Kaloryczność tostów

Nie każdy może jeść do woli chleb tostowy. A na pewno nie mogą go jeść do syta osoby walczące z nadwagą, bo choć zawiera on trochę błonnika przyspieszającego metabolizm, to jednak jest też wysoko kaloryczny. W 100 gramach znajduje się ponad 300 kalorii, gdyż jest tam sporo tłuszczu, białka i węglowodanów. Lecz jest także sporo minerałów, bo dużo wapnia, potasu, sodu, magnezu i żelaza.

Pocieszające dla tych osób, które uwielbiają jeść tosty, a nie powinny ich jeść jest to, że chleb tostowy jest lekki i na 100 gram wchodzi ponad 3 kromki chleba tostowego, gdzie jedna kromka, to trochę ponad 90 kalorii. Minusem jest to, że chleb tostowy nie syci na długo. Dość szybko po zjedzeniu takiego chleba pojawia się uczucie głodu zmuszające do sięgnięcia po coś jeszcze do zjedzenia i tu dochodzą kolejne kalorie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*