Kluseczki serowe z puree z pieczonego buraka

Twarogowe kluski leniwe z burakiem

Serowe kluseczki z twarogiem i puree z pieczonego buraka. Po ugotowaniu są mięciutkie, łatwe do złapania małą rączką i odgryzienia nawet samymi dziąsłami. Buraczkowy odcień nadaje im atrakcyjnego wyglądu, co jest niezwykle istotne w okresie rozszerzania diety maluszka. Kluski leniwe to jeden ze sprawdzonych obiadów w metodzie rozszerzania diety BLW, bardzo praktyczny i dość szybki.

Sama przyznam że mam słabość do klusek leniwych, szczególnie polanych masełkiem i oprószonych kryształkami cukru. Oczywiście jadłam je razem z moją córeczką, tylko ja miałam tę mniej zdrową posłodzoną wersję. Kluski leniwe to mój smak dzieciństwa, z baru mlecznego Inka. W niektóre dni kiedy mama nie zdążyła z obiadem, zabierała mnie do baru mlecznego i tam jadłyśmy takie pyszności jak właśnie leniwe kluski, knedle czy pierogi z owocami. To moje ulubione słodkie obiady, na które często chętnie się skuszę jeśli mam ku temu okazję.

Kluseczki serowe z puree z pieczonego buraka przepis BLW

Kluseczki serowe z puree z pieczonego buraka przepis BLW

5.0 z 1 głos
Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

12

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

180

kcal

Serowe kluseczki leniwe z puree z pieczonego buraka. Delikatne i miękkie, łatwe do złapania małą rączką i spróbowania.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego

  • 1 malutki upieczony burak

  • 1 jajko ściółkowe

  • 130 g mąki pszennej

  • masełko do podania


Sposób przygotowania:

  • Buraka upiecz bez obierania skórki, w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę. Najlepiej upiec buraka podczas pieczenia czegoś innego, by nie marnować energii. Upieczonego wystudź, obierz ze skórki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki (strona do tarcia buraczków ćwikłowych).
  • Do głębokiego talerza włóż twaróg i wbij jajko, zagnieć widelcem. Dodaj puree buraczane i ponownie zagnieć widelcem do połączenia (mogą pozostać widoczne drobne grudki twarogu).
  • Dosyp mąkę (ilość plus minus 130 g), zagnieć początkowo widelcem a później dłońmi aż masa się połączy. Jeśli jest zbyt kleista, dosyp mąki, postaraj się jednak nie przesadzić z jej ilością. Oprósz lekko blat kuchenny i uformuj z ciasta długi wałek. Pokrój nożem na mniejsze bryłki. Kluseczki przed ugotowaniem będą miękkie i nieco klejące.
  • W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć, wrzucaj do niej po kilka klusek. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyłów łyżką cedzakową.
  • Na ciepłe kluski leniwe połóż odrobinę masła i pozwól mu się roztopić. Kluseczki zaserwuj w towarzystwie innych pyszności, np. słodkich polskich truskawek i makaronu świderki z ciecierzycy. Dzięki temu niemowlę dotknie i spróbuje różnych faktur i będzie miało wybór.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*