Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Rosół z kluseczkami z kaszy manny
Rosół z kluseczkami z kaszy manny

Rosół z kluseczkami z kaszy manny

Często gotuję rosół oraz inne zupy. Zazwyczaj pierwszego dnia po ugotowaniu jemy świeży rosołek, w kolejnym dniu przygotowuję jakąś inną zupę na bazie bulionu. Zupę jemy praktycznie 6 dni w tygodniu. Główną tego przyczyną jest to że moja córka uwielbia zupy, uważam że to bardzo wartościowy posiłek więc staram się żeby prawie każdego dnia mogła zjeść śwież i ciepłą zupę. Najczęstszym dodatkiem jaki dotychczas podawałam do rosołu był makaron, ale przyznam że ostatnio mam już dość makaronu w zupie. Szukając innego dodatku wpadłam na pomysł połączenia rosołu z kluseczkami z kaszy manny, to jest nasza największa miłość ostatnio. Kasza manna jest też o wiele zdrowsza od tradycyjnego makaronu. Kluseczki z kaszy manny są miękkie, przygotowuje się je szybko, wychodzą bardzo smaczne.

Rosół z kluseczkami z kaszy manny

Rosół z kluseczkami z kaszy manny

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

3

godz. 
Kalorie

90

kcal

Złocisty rosół z kluseczkami z kaszy manny. Aromatyczny rosołek z kluseczkami zamiast makaronu. Przepis na zupę dla całej rodziny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KLUSECZKI Z KASZY MANNY
  • 1 1 jajko

  • 15 g 15 roztopionego masła

  • 45 g 45 gęstej śmietany 18%

  • 85 g 85 surowej kaszy manny

  • szczypta soli

  • ROSOŁEK
  • 1 1 szyja z indyka

  • 2 litry 2 zimnej wody

  • 1 1 cebula

  • 3 3 marchewki

  • 1 1 korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 3 gałązki 3 natki pietruszki

  • 3 3 ziela angielskie

  • 3 3 liście laurowe

  • 10 ziarenek 10 czarnego pieprzu

  • mielony pieprz i sól*

Sposób przygotowania:

  • KLUSECZKI Z KASZY MANNY
  • Jajko wbij do wysokiego naczynia, dodaj roztopione ostudzone masło (zwykłe rozpuszczam masło podgrzewając je w mikrofali przez 20-30 sekund). Wymieszaj przez chwilę mikserem do uzyskania puszystej masy.
  • Dodaj śmietanę, kaszę manną i sól* i ponownie zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę odstaw na 30 minut lub dłużej, żeby kasza napęczniała.
  • W rondelku zagotuj wodę. Łyżeczką układaj małe porcje ciasta na wrzątek, gotuj 2-3 minuty. Wyławiaj łyżką cedzakową.
  • ROSOŁEK Z INDYKA
  • Mięso obmyj wodą i przełóż do garnka. Zalej zimną wodą i gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 1 godzinę. Rosół powinien lekko mrugać, nie może się mocno zagotować. W między czasie należy wyłowić szumowiny.
  • Do rosołu dodaj obraną włoszczyznę. Cebulę możesz wcześniej opalić nad palnikiem, to nada zupie złocistego koloru i głębszego aromatu. Po dodaniu warzyw gotuj rosół kolejne 1,5 godziny. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Porcję kluseczek z kaszy mannej nałóż do talerzy, dodaj pokrojoną marchewkę i obrane mięso z indyka. Zalej gorącym bulionem.

Uwagi:

  • *dla malutkiego dziecka najlepiej pominąć dodatek soli w przepisie
  • Sama często przygotowuję masę na kluseczki z podwójnej porcji. Część kluseczek gotuję tego samego dnia, resztę masy wkładam do lodówki i gotuję resztę kluseczek w kolejnym dniu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

2 komentarze

  1. Honorata

    Ile te kluseczki z manny gotujemy? Bo chyba nie 32 minuty?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*