Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Kluseczki gnocchi z sosem śmietanowo – orzechowym
Kluseczki gnocchi z sosem śmietanowo - orzechowym

Kluseczki gnocchi z sosem śmietanowo – orzechowym

Kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem i aromatycznym sosem z nutą orzechową. Tradycyjne włoskie gnocchi z tłuczonych ziemniaków. Rozsmakuj się w tym włoskim specjale.

Szpinakowe gnocchi z sosem śmietanowo – orzechowym

5 od 16 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

300

kcal

Włoskie kluseczki Gnocchi z gniecionych ziemniaków, z dodatkiem szpinaku. Kluseczki polane śmietanowym sosem z dodatkiem orzechów włoskich.

Składniki:

  • GNOCCHI
  • 500 g mącznych ziemniaków

  • 1-2 jajka wiejskie

  • 150-200 g mąki pszennej + dodatkowa ilość do podsypywania blatu

  • 50 g świeżego szpinaku

  • 1/2 łyżeczki soli

  • SOS ŚMIETANOWO – ORZECHOWY
  • 300 ml śmietany 18 %

  • 50 g orzechów włoskich

  • 50 g parmezanu

  • sól, zmielony pieprz, gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z 1 łyżeczką soli. Do wrzątku włóż umyte ziemniaki, nieobrane w łupinach. Gotuj do miękkości około 45 minut.
  • Ziemniaki odcedź i obierz z łupin, kiedy są jeszcze gorące. Po ostygnięciu ciężko będzie zdjąć skórkę. Ziemniaki dopraw odrobiną soli i rozgnieć dokładnie praską do ziemniaków.
  • Po wystudzeniu, dodaj do ziemniaków jajko i mąkę. Mieszaj do uzyskania plastycznej, jednocześnie gęstej masy. W zależności od konsystencji masy, dodajemy kolejne jajko lub zwiększamy ilość mąki.
  • Masę podziel na 2 części. Jedna posłuży do przygotowania klasycznych gnocchi. Do drugiej dodaj zmiksowane liście szpinaku i wymieszaj do połączenia.
  • Blat posyp mąką. Z każdej porcji ciasta uformuj długie wałki ciasta, najlepiej średnicy 3 cm. Nożem pokrój wałki na mniejsze kawałeczki grubości 1 cm. Gotowe gnocchi ułóż na tacy posypanej obficie mąką, z dala od siebie, by nie posklejały się.
  • Gnocchi gotujemy we wrzątku, około 2 minuty od momentu wypłynięcia kluseczek na wierzch.
  • SOS
  • W rondelku umieść śmietanę 18 %, dodaj zmiksowane na mąkę orzechy włoskie i drobno starty parmezan. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Ugotowane kluseczki polej sosem śmietanowo – orzechowym.

Uwagi:

  • Przepis pochodzi z książki “Po prostu po włosku. Rodzinne gotowanie z siostrami Chiappia” autorstwa Michaeli, Emanueli i Rominy Chappia.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*