Kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem i aromatycznym sosem z nutą orzechową. Tradycyjne włoskie gnocchi z tłuczonych ziemniaków. Rozsmakuj się w tym włoskim specjale.
Szpinakowe gnocchi z sosem śmietanowo – orzechowym
Danie: GłówneKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
10
min.Kalorie
300
kcalWłoskie kluseczki Gnocchi z gniecionych ziemniaków, z dodatkiem szpinaku. Kluseczki polane śmietanowym sosem z dodatkiem orzechów włoskich.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- GNOCCHI
500 g 500 mącznych ziemniaków
1-2 1-2 jajka wiejskie
150-200 g 150-200 mąki pszennej + dodatkowa ilość do podsypywania blatu
50 g 50 świeżego szpinaku
1/2 łyżeczki 1/2 soli
- SOS ŚMIETANOWO – ORZECHOWY
300 ml 300 śmietany 18 %
50 g 50 orzechów włoskich
50 g 50 parmezanu
sól, zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z 1 łyżeczką soli. Do wrzątku włóż umyte ziemniaki, nieobrane w łupinach. Gotuj do miękkości około 45 minut.
- Ziemniaki odcedź i obierz z łupin, kiedy są jeszcze gorące. Po ostygnięciu ciężko będzie zdjąć skórkę. Ziemniaki dopraw odrobiną soli i rozgnieć dokładnie praską do ziemniaków.
- Po wystudzeniu, dodaj do ziemniaków jajko i mąkę. Mieszaj do uzyskania plastycznej, jednocześnie gęstej masy. W zależności od konsystencji masy, dodajemy kolejne jajko lub zwiększamy ilość mąki.
- Masę podziel na 2 części. Jedna posłuży do przygotowania klasycznych gnocchi. Do drugiej dodaj zmiksowane liście szpinaku i wymieszaj do połączenia.
- Blat posyp mąką. Z każdej porcji ciasta uformuj długie wałki ciasta, najlepiej średnicy 3 cm. Nożem pokrój wałki na mniejsze kawałeczki grubości 1 cm. Gotowe gnocchi ułóż na tacy posypanej obficie mąką, z dala od siebie, by nie posklejały się.
- Gnocchi gotujemy we wrzątku, około 2 minuty od momentu wypłynięcia kluseczek na wierzch.
- SOS
- W rondelku umieść śmietanę 18 %, dodaj zmiksowane na mąkę orzechy włoskie i drobno starty parmezan. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Ugotowane kluseczki polej sosem śmietanowo – orzechowym.
Uwagi:
- Przepis pochodzi z książki “Po prostu po włosku. Rodzinne gotowanie z siostrami Chiappia” autorstwa Michaeli, Emanueli i Rominy Chappia.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku