Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Śniadaniowe jajka sadzone smażone w parówkach
Śniadaniowe jajka sadzone smażone w parówkach

Śniadaniowe jajka sadzone smażone w parówkach

Abstrakcja na temat jajka śniadaniowego. Jajko sadzone smażone wewnątrz rozciętej parówki, ścięte białko i półpłynne żółtko. Na śniadaniowym stole prezentuje się apetycznie i niecodziennie. Możesz przygotować od święta i na co dzień, gdyż poniższy przepis jest szybki.

Tyle cudowności możemy przygotować z jajek. Jaja na twardo, na miękko, jajecznica, naleśniki, jajka sadzone, jaja gotowane po benedyktyńsku, pasta jajeczna. Jajka są niezastąpionym produktem spożywczym, szczególnie te swojskie z chowu ściółkowego, z pomarańczowym żółtkiem.

Jajo sadzone smażone wewnątrz parówki

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

5

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

190

kcal

Jaja sadzone smażone wewnątrz parówki. Śniadaniowy pomysł na przygotowanie jajka w niecodzienny sposób. Jajko w parówce.

Składniki:

  • 2 jajka z chowu ściółkowego

  • 2 parówki z szynki, dobrej jakości

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • garść świeżo posiekanego szczypiorku

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz. Parówki przetnij wzdłuż zostawiając złączone końce. Ułóż je na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym, rozszerz rozcięcie wewnątrz parówki i wbij do środka całe jajko.
  • Smaż aż białko jaj całkowicie się zetnie, możesz smażyć pod przykrywką. Jeśli białko nie chce się ściąć u góry, w między czasie przewróć jajka w parówce na drugą stronę.
  • Pod koniec oprósz solą, pieprzem i siekanym szczypiorkiem. Podawaj samodzielnie lub na kanapce posmarowanej masłem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*