Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Śniadaniowe jajka sadzone z bekonem
Śniadaniowe jajka sadzone z bekonem

Śniadaniowe jajka sadzone z bekonem

Najlepsze, mistrzowskie śniadanie gotowe w 10 minut. Jaja sadzone smażone z plasterkami chrupiącej szynki i szczypiorkiem. Jajka wręcz doskonałe za sprawą ściętego białka i półpłynnego lejącego się żółtka. Natychmiast po usmażeniu położone na kromkach świeżego pieczywa przesmarowanego warstewką masła. Ciepłe i sycące śniadanie na chłodne poranki.

Dla mnie jajka kurze to prawdziwy skarb. Nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody beż używania jaj w swoich przepisach. Zarówno w wypiekach słodkich i słonych, jak i śniadaniach. Jajka na twardo, na miękko, w formie jajecznicy lub jajka sadzone. Ciasta, naleśniki, gofry i bezy. Mój świat bez jajek z pewnością nie byłby taki sam, pełen kulinarnych udanych odkryć. Wybierając jajka w sklepie, koniecznie staram się sięgać po te swojskie, z chowu ściółkowego, ekologiczne. Takie jajka mają zupełnie inny smak, konsystencję i właściwości.

Śniadaniowe jajka sadzone z bekonem

Śniadaniowe jajka sadzone z bekonem

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieTrudność: Łatwe
Ilość

3

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

160

kcal

Śniadanie mistrzów. Jajka sadzone z półpłynnym żółtkiem, oddzielone podsmażonymi plasterkami szynki. Podane na świeżym pieczywie z masłem.

Składniki:

  • 3 jajka z chowu ściółkowego

  • 6 plasterków dobrej szynki typu boczek rolowany

  • garść posiekanego szczypiorku

  • odrobina oleju rzepakowego

  • szczypta soli

  • DODATKOWO
  • 3 kromki świeżego, chrupiącego pieczywa

  • masło do posmarowania chleba


Sposób przygotowania:

  • Patelnię przesmaruj cienką warstwą oleju rzepakowego, najlepiej używając do tego silikonowego pędzla. Patelnię z tłuszczem rozgrzej i połóż na niej na płasko plasterki szynki lub boczku rolowanego. Wędlinę podsmaż do zarumienienia po obu stronach.
  • Kiedy plasterki wędliny zaczną się kurczyć i karmelizować, zsuń je na środek tworząc oddzielne miejsca na wbicie surowych jajek.
  • W przygotowane otwory wbij jajka i smaż do momentu aż białko praktycznie się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne. Pod koniec jajka sadzone oprósz odrobiną soli i posiekanym szczypiorkiem, który uatrakcyjni wygląd śniadania.
  • Jajka sadzone wraz z bekonem ułóż na kromkach świeżego pieczywa z masłem. Zajadaj na ciepło uważając na płynne żółtko, które będzie wyciekało.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*