Strona główna » Śniadaniowe puszyste jajka zapiekane w chmurze
Śniadaniowe puszyste jajka zapiekane w chmurze

Śniadaniowe puszyste jajka zapiekane w chmurze

Pomysł na jajka w wyjątkowej postaci. Żółtka zapiekane w puszystej chmurce z białka. Białko przypomina swoją konsystencją napowietrzoną bezę, a żółtko jest półpłynne. Dlatego podsuwam tą propozycję na urozmaicenie śniadania, szczególnie dla dzieci niejadków.

Śniadaniowe puszyste jajka zapiekane w chmurze

5 od 10 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadaniaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

8

min.
Kalorie

50

kcal

Puszyste jajka w chmurce. Żółtko zapiekane w bezie z białka. Wyjątkowa forma podania jajek które wyglądają jak obłoki, dzieci będą zachwycone.

Składniki:

  • 4 jajka od szczęśliwych kur

  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Żółtka oddzielić od białek, uważając by nie pękły i nie rozlały się. Białka ubić na bardzo sztywną piankę z dodatkiem soli.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Z białek uformować na blaszce chmurki, do środka każdej włożyć żółtko.
  • Piec przez 8 minut w nagrzanym piekarniku.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*